Отворен други Виминацијум фест, у среду СНП изводи „Дрину”

Концертом легенде југословенског глумишта радета Шербеџије пре две вечери је отворен други по реду „Виминацијум фест – митови стари и нови“, а у среду је изведена и прва представа из такмичарског програма - „Бакхе“ по Еурипиду у режији Ленке Удовички, иначе копродукција брионског Улисис театра и Загребачког казалишта младих.
e
Фото: pixabay.com

„Пожаревац овим јединственим фестивалом, на коме су проткани прошлост, садашњост и будућност потврђује да је утемљен на очувању свих културолошких вредности, како у уметничком, тако и у позоришном животу са богатом и великом традицијом”, рекао је на отварању председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.

Подсетимо, „Виминацијум фест – митови стари и нови“ се одржава на локацији која је у исто време и једно од најзначајнијих места Римског царства на Балкану. Виминацијум, некадашњи велики град и војни логор, имао је и развијену културну и уметничку сцену, и на тим темељима је лане започело живот нови театарски фестивал. „Захваљујући овом фестивалу утисак је да Виминацијум оживљава и духовно, подсећајући нас тако да су култура и уметност вечни, и да су на овом месту вековима раније имали плодно тло”, навео је Илић

Директор Археолошког парка „Виминацијум“ др Миомир Кораћ рекао је да, када се неко роди, о њему одлучују три парке које одређују судбину: чиме ћете се бавити, да ли ћете бити успешни и срећни. „Три парке су се удружиле и овде, а то су Град Пожаревац, Центар за културу и Археолошки парк „Виминацијум“. Удруженим снагама кренули смо, дакле, да направимо нешто што ће, верујем, једнога дана бити наш Единбург. Наравно, биће неопходно да сви заједно покренемо све своје снаге ако желимо, а желимо, да учинимо овај фестивал европским”, додао је др Кораћ.

У оквиру селекције уметничког директора Виминацијум феста, Михајла Несторовића, вечерас ће бити изведен „Сонет 66“ по Шекспиру у режији Кокана Младеновића и извођењу глумаца Државног мађарског позоришта из Темишвара, а до 29. јуна поклоници театра у Пожаревцу и њихови гости биће у прилици да виде и најуспешнију представу Српског народног позоришта у последњих неколико година, „На Дрини ћуприја“ Кокана Младеновића, насталу по мотивима романа Иве Андрића, затим Словенско народно гледалишче које ће извести „Девојчицу са жицама“ Марјана Нећака  у режија Еугена Милера, и на крају лауреата награде округлог стола критике на недавно одржаном Стеријином позорју - ауторски пројекат „М.И.Р.А.” Андраша Урбана, који је реализован под окриљем Битеф театра.

О признањима Виминацијум феста одлучиваће жири који творе редитељ Дејан Мијач, сценограф Миодраг Табачки и редитељка Снежана Тришић, а 30. јуна у част награђених биће изведена адаптација Еурипидове трагедије „Жене из Троје” у адаптацији а и режији Небојша Брадић, коју су заједничким снагама изнели Народно позориште из Приштине и Позориште ”Зоран Радмиловић” из Зајечара.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести