Петар Божовић добитник Нушићеве награде за животно дело

СМЕДЕРЕВО: Драмски уметник Петар Божовић овогодишњи је добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу - комичару, коју додељује фестивал "Нушићеви дани“ у Смедереву, саопштила је данас дирекција те позоришне смотре.
petar bozovic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Одлуку о избору лауреата награде донео је жири у саставу - Мирослав Радоњић, театролог, директор Стеријиног позорја (председник жирија), Гордана Ђурђевић Димић, глумица и Небојша Дугалић, глумац, педагог и редитељ.

Пожоришни фестивал “Нушићеви дани” основан је у Смедереву 1984. године.

Како је стручни жири истакао у образложењу, Петар Божовић је по много чему јединствен случај у пракси српског театра, филма и телевизије, јер је целим својим делом дао немерљив допринос уметности глуме, а тиме и модерној српској култури.

Жири наводи у писменом саопштењу да је лауреат, као драмски уметник који је током пет деценија раскошне каријере играо у свим београдским позориштима и тумачио близу 200 улога на филму и телевизији, остварио готово невероватан дијапазон различитих ликова по драмским текстовима српских и светских класика и аутора савременог доба.

Ако се за неког уметника може рећи да је срастао са душом овог поднебља, да је народни уметник, то је свакако Петар Божовић, закључује се у саопштењу.

Истакнути глумац је недавно добио и престижну награду “Добричин прстен” која му је свечано додељена у фоајеу мале сцене “Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду.

Божовић је и даље активан и вредан на малом и великом екрану, тако да тренутно снима ратни филм “Хероји Халијарда” по сценарију Душана Ковачевића и Радоша Бајића, који и режира то остварење.

Такође, актуелан је са комичном серијом “Три мушкарца и тетка”, нешто раније и наслов “Далеко је Холивуд”, а публика малог екрана последњих сезона га је видела у епизодним ролама ТВ серијала “Месо”, “Пет”, и друге.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести