Почео 2. Интернационални фестивал плесног театра у Тивту

У Тивту је почео 2 .Интернационални фестивал плесног театра, који ће трајати до 10. августа, и представити публици седам плесних комада  најпознатијих кореографа у региону.
tivat, Tanjug
Фото: Tanjug

Овај фестивал је произашао из сарадње Центра за културу Тиват (његовог фестивала „Пургаторије”) и Битеф театра.

Фестивал је отворен на великој летњој позорници тиватског Центра за културу, извођењем плесног триптиха, у оквиру којег су изведене кореографије: “Саблазан у долини Светог Флоријана” кореографа Александра Илића, којег је новосадска публика недавно бурно поздравила након премијере „Риголета”, где је, заједно са редитељем Александром Николићем, одлично уклопио балетски ансамбл у класичну оперску представу; затим “Болеро”, кореографа Андониса Фониадакиса и “Што те нема” кореографа Игора Кироа. Представе су извели “Балкан денс пројект” из Београда и ХКН “Иван Пл.Зајц” из Ријеке, а играчи су из Београда, Сарајева, Загреба и Љубљане.

Друго фестивалско вече биће приређено већ данас када ће бити изведена представа „Простор за револуцију” у кореографији Исидоре Станишић, и извођењу и продукцији “Битеф денс компаније”, која је добила награду „Димитрије Парлић”, као најбоље плесно остварење у Србији у 2018. Представа “Простор за револуцију”, “кроз енергичан и духовит плесни материјал, испитује важну тему, и покреће питања: да ли смо успавани, изневерених очекивања, апатични, немоћни да покренемо друштвене промене? Да ли је сваки отпор данас узалудан, а нека нова револуција немогућа?”

Тиватски Фестивал плесног театра најављује и, у оквиру свог програма, премијерно извођење представе „Божанска глад”, у кореографији Милоша Исаиловића и продукцији Загребачког плесног центра. У програму овог фестивала је и плесна представа за децу и младе „Царево ново одело” Битеф театра, заснована на чувеној Андерсеновој бајци, у кореографији Дејане Воларев, са глумцем Славеном Дошлом у улози Цара.  Црногорска плесна трупа „Бало” учествоваће на овом фестивалу с представом „Крик”, у кореографији Тамаре Вучковић Мандић и Славке Нелевић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести