Подељене награде на такмичењу поводом Дана мађарске драме

НОВИ САД: Јубиларно 20. Драмско такмичење војвођанских мађарских писаца реализовано је у уторак на Дан мађарске драме у Новосадском позоришту, где је публика могла да гледа три узастопне представе настале само дан раније.
Novosadsko pozorište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште Фото: Дневник.рс   

Концепт веома јединственог такмичења подразумева да се у року од 48 сати напишу три нова, оригинална драмска текста, а да их одмах три редитеља поставе на сцену и направе чак три представе.

У тако кратком року ангажовани су глумци из Новосадског позоришта, Народног позоришта Суботица, Позоришта „Деже Костолањи“, као и студенти Академије уметности.

Заједнички наслов представа гласио је „Спашавање мачке током утакмице“, а до њега се дошло системом случајног избора, тако што су га писци извукли из шешира где су били исецкани наслови из дневног листа „Мађар Со“ из Будимпеште.

Представе је гледао и оцењивао трочлани жири, на чијем је челу био председник Карољ Вичек, који је ово такмичење и покренуо пре 20 година.

Његове колеге на овом задатку били су Габриела Јонаш и Чаба Сеги.

Жири је одлучио да награду за најбољи драмски текст додели Жоки Херњак, признање за режију Габриели Црнковић, док су глумци Јудит Ласло и Атила Немет проглашени као најбољи у тумачењу.

Према гласовима публике од синоћ, најбоља представа Драмског такмичења била је она према тексту Тамаш Целер Киша, редитеља Јожефа Јамбора.

„Мислим да свака тема може бити инспиративна и што је тежа или удаљенија од области мог интересовања то ме више инспирише. Међутим, ово је био веома тежак задатак због унапред одређеног броја улога и временског ограничења. Упркос томе, осечам се као да иза себе имам један креативан посао“, изјавила је након завршетка писања драмског текста победница Жока Херњак.

По завршетку програма, додељене су и годишње награде за сезону 2020/2021, о којима одлучује публика.

Након што су сабрани гласачки листићи из претходне позоришне године, гледаоцима су се, у погледу споредних улога, највише допали Бланка Диенеш као Јулика у комаду „Сељачка опера“ и као Пипи у „Носорогу“, а Арпад Месарош у тумачењу Железничара у такође „Сељачкој опери“.

Истакнута глумица Емина С. Елор је награђена за најбољу главну улогу у представама „Мефисто“ и „Сељачка опера“, док је Бенце Салаи био најбољи у тумачењу главне мушке улоге у споменутој „Сељачкој опери“.

Поред тога, позориште је доделило награду за најбољег радника иза кулиса, за шефа сцене Дејана Уборњија, а проглашено је и једно шаљиво признање „Золтан Пушкаш - пирсинг за пупак“, које се додељује за најкомичнији пех у изведби представе, овог пута оно је припало Арпаду Месарошу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести