Потписан протокол о сарадњи Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници и СНП-а

У Српском народном позоришту јуче је потписан Протокол о сарадњи између најстаријег нашег професионалног театра и Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници.
PotpisivanjSporazSaPristinskimPoz- BLU0009
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Протокол су, у име ових позоришних кућа, потписали в.д. управника СНП-а Зоран Ђерић и директор приштинског Народног позоришта Предраг Радоњић. Овакве прилике нису честе, зато су више него свечане, и имају историјски значај, јер повезују наше две куће, истакао је јуче Зоран Ђерић, потписујући овај протокол о дугорочној уметничкој пословно-техничкој сарадњи, који подразумева размену представа, али и заједничке пројекте.

„Крајем децембра смо са нашом представом “Три лица самоће” већ били гости Народног позоришта из Приштине и извели је у Грачаници и Звечану. И искуства су била изузетно повољна. Надам се да ћемо наставити врло брзо с узвратном посетом, а у фебруару очекујемо да видимо представу “Развојни пут Боре Шнајдера” Народног позоришта из Приштине на нашој сцени“, најавио је Ђерић.


Поклон кћерке маестра Топлака

Сусрет са новинарима Зоран Ђерић је искористио и да се јавно захвали Славици Грујић, кћерки маестра Имреа Топлака, дугогодишњег  диригента СНП-а, која је овој кући поклонила неке његове ствари. „Кћерка Имреа Топлака одлучила је да нам поклони комплетну нототеку свог оца и његов полуконцертни клавир, тако да ћемо већ од данас имати прилику да то користимо, не само као украс, него и у нашим програмима, корепетицијама. Желим да јој се јавно захвалим на оваквом гесту и поклону који је дала Српском народном позоришту”, нагласио је Зоран Ђерић.


Сматрајући да је ово веома значајан тренутак за приштинско Народно позориште, његов директор Предраг Радоњић је напоменуо да ће им овај протокол омогућити да представе свој рад у овој средини.

„Мислим да је успостављање сарадње са Народним позориштем у Београду и са СНП-ом велика ствар за наше позориште, као и за ове две институције, и да ће културни мостови које на овај начин градимо, и размена културних садржаја, бити од великог значаја за све“, истакао је Предраг Радоњић, додајући да је њихов дочек и однос какво је показало СНП у овој прилици био изузетан.

Председник Управног одбора СНП-а Селимир Радуловић је нагласио да Народно позориште из Приштине са седиштем у Грачаници може увек очекивати сваку врсту сарадње и разумевања које ће имати у овом театру.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести