Позориште младих отвара 26. Међународни фестивал позоришта за децу

У такмичарском програму предстојећег, 26. по реду издања Међународног фестивала позоришта за децу, које ће бити одржано у Суботици од 22. до 27. септембра, налази се четрнаест представа из Кине, Русије, Кореје, Пољске, Италије, Немачке, Мађарске, Републике Српске...
e
Фото: pixabay.com

„Од Дон Кихота до Витеза без Коња, од једног до другог луткарског позоришта (немачког, шпанског, чешког, бугарског, пољског...), можемо запазити да је оно што је некада било и даље је остало највећа вредност луткарства: сценско стваралаштво са лутком, а не пука игра са лутком. Кроз лутку су се увек манифестовале све тенденције, рефлектовале најважније особине луткарства, уочавао афинитет, још увек ентузијазам, али и волшебне силе уметности. Јер, у луткарском позоришту чуда су још увек могућа, она се подразумевају, призивају или изазивају”, речи су селектора фестивала др Зорана Ђерића.

Такмичарски програм отвориће представа „На вуковом трагу“ новосадског Позоришта младих, настала по роману Yека Лондона, у режији Јакуба Максимова. Већ сутрадан биће изведене три представе: „Вила Хелена и принц Áргyéлус“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске, „Бајку о рибару и рибици“ руског Театра „Петрушка“, те „24 баке” у извођењу Шијанског  уметничког позоришта за децу, једног од најзанимљивијих театар у Кини.

Трећег фестивалског дана, 24. септембра, Државно луткарско позориште Бургас из Бугарске долази са „Златном гуском” Браће Грим у режији Тодора Валова, потом ће Мало позориште „Душко Радовић” извело „Чудотворно кресиво” по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена, да би на крају тог дана немачку позоришну сцену за децу репрезентовала невербална представа „Ја сам мало светло”.

И следећег дана, 25. септембра, на програму су три представе. Суботичко Дечје позориште представиће своје виђење култне бајке „Лепотица и звер”, након тога из италијанског позоришта “Антонио Панзуто” долази „Оперски фрижидер”, док је последњу представа на репертоару четвртог фестивалског дана „Дивна зелена птица” Театар “Лалка” из Пољске.

Претпоследњег дана фестивала, у четвртак, 26. септембра, публика ће бити у прилици да погледа представу „Поред тебе” Театра Yун из Кореје, потом „Јежеву кућицу” ?ечијег позоришта Републике Српске, насталу по истоименој књизи Бранка Ћопића, те „Ципеле”, које стижу из Белгије, док би фестивал, пре проглашења победника, затворила представа „Цврчак и мрав” трупе из Црне Горе. Проглашење победника заказано је за  у петак, 27. септембра, 20 сати у Дечјем позоришту Суботица.

Иначе, поред званичне селекције, у којој су представе које конкуришу за награде, један од најзначајнијих фестивала у региону, који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима, ту је и богат разноврсни пратећи програм који чине улични театар, гостовања у Србији и у суседној Мађарској, музички и филмски програм, научни скупови, позоришне радионице, промоције књига, изложбена и издавачка делатност. Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести