Представом „Ко је убио Џенис Џоплин?“ покренут пројекат Егзит театар

НОВИ САД: Синоћним извођењем вишеструко награђиване драме „Ко је убио Џенис Џоплин?“, у копродукцији Српског народног позоришта (СНП) и Омладинске престонице Европе (ОПЕНС), постављени су нови темељи Егзит театра.
e
Фото: exitfest.org

Одржавање ове представе први је корак у намери да се деловање Егзита прошири овом граном уметности.

Режисерка Соња Петровић истакла је да су централне теме представе „Ко је убио Џенис Џоплин?“ родна равноправност, права жена у музици и уметности, право на слободу и изборе да живимо живот какав желимо, а не онако како намеће заједница. Додала је да је враћање коренима најбоље што је Егзит могао да уради у овом тренутку, а његови корени су, између осталог, и позоришне представе.

Знамо да је Егзит почињао у симбиози са позориштем, неке чувене представе су се десиле управо на Петроварадинској тврђави. Мислим да је ово корак у нешто много храбрије и важније. Радећи заједно и помажући једни другима у оквиру међусекторске сарадње, доприносимо заједничкој идеји о друштву које гаји неке боље и лепше вредности, рекла је режисерка представе.

Здравко Вулин испред Егзита истакао је да Егзит никада није био само музички фестивал и објаснио због чега је баш синоћна представа прави избор за нове почетке Егзит театра.

Има нека тајна веза између позоришта и Егзита. Желели смо да направимо нови искорак у Егзит театар драмом ‘Ко је убио Џенис Џоплин?’ јер је ова представа квалитетна. Постава која стоји иза ње изнела ју је на најбољи могући начин, они стоје иза сваке реченице и иза сваке реплике. Егзит театар жели да створи простор у којем се позориште прати не зато што би то тако требало, него зато што је то оно што људима треба, каже Вулин.

Директор СНП Драме Милован Филиповић такође сматра да је представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“ прави начин да се поново успостави веза између позоришне публике и Егзита.

Свака иницијатива, а поготово иницијатива која долази од бренда какав је Егзит, добродошла је у враћању публике у позориште и враћању позоришта на своје. Волео бих да публика Егзита буде и публика Српског народног позоришта, истиче Филиповић.

С идејом новог почетка Егзит театра основан је Међународни уметнички савет, чији ће задатак бити селекција представа. Његови чланови су угледне личности из региона, са вишегодишњим позоришним искуством. Међу њима су Егон Савин, Бранислав Мићуновић, Душко Љуштина, Александар Поповски, Дино Мустафић и Роберт Ленард.

Редитељ Александар Поповски, који је био део позоришне селекције Егзит театра у првим годинама одржавања фестивала, описао је то искуство као „посебан амбијент који неће никад заборавити”.

Фото: exitfest.org

Редитељ Егон Савин је истакао да је Нови Сад град велике позоришне традиције и да има публику која уме да препозна и поздрави уметничке вредности. „Рок опере, мјузикли, савремена игра, проблемске музичке драме, комичне опере и оперете домаћих и страних аутора, савремених и класичних, а у иновативним редитељским поставкама… Ето популарног уметничког театра какав би наша млада, али и старија публика са одушевљењем гледала, поручује Савин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести