Премијера Дон Жуана у Народном позоришту „Стерија” у Вршцу

Народно позориште „Стерија” прославља свој дан премијером представе „Дон Жуан” Ж. Б. П. Молијера, у адаптацији и режији Андреја Цветановског, госта из Македоније, која ће бити изведена вечерас на великој сцени овог театра.
vrsac pozoriste
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Велики заводник и његове авантуре кроз дела Молијера постали су светски класик који сваког занима на различит начин. У нашој причи ово је представа која представља људску страну Дон Жуана и тражење порекла његове природе. Пробали смо да растуримо мит великог заводника и да нађемо разлоге за његово непоштовање свега што други људи имају и успели да нађемо то у односу са његовим оцем. Кроз тај однос смо тражили деконструкцију лика и стварали слику о младићу који носи сав тај пркос према друштву које га тера да побегне од своје природе. Кроз амалгам слика и авантура и у контрасту са његовим верним слугом Зганарелом и све оно што се налази у глави главног лика добијамо једну трагикомедију лика и дела Дон Жуана - указује Андреј Цветановски

Улога Дон Жуана поверена је младом глумцу Милошу Ђуровићу, док ће гостујући глумац Милош Лазић, играти слугу Зганарела, а у осталим улогама су: Јована Божић, Предраг Грујић, Срђан Радивојевић, Иван Ђорђевић, и други. Сергеј Светозарев је сценограф ове представе, Димитар Андоновски је композитор и дизајнер тона, а Софија Лучић је костимографкиња.

Народно позориште „Стерија“ иначе свој дан прославља 10. фебруара, у знак сећања на прву премијеру новооснованог театра изведену 1945. На дан 78. годишњице постојања, изведена је премијера вишејезичне представе „Атмосфера“ у режији Гаврила Пинтеа, настале у копродукцији позоришта из Вршца, Сегедина и Темишвара.

Међутим, ове године вршачко позориште светковину наставља током целог марта. Разлог томе је један од највећих пројеката којим је, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, Народно позориште „Стерија“ значајно унапредило услове рада у домену технолошких капацитета, обезбедивши најсавременију опрему за светло и тон. О томе говори документарни филм „И би светлост” Александра Арамескуа, који ће публика моћи да погледа пре вечерашње представе.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести