Премијера „Месеца изнад Бафала” у Народном позоришту у Суботици

- Водвиљ као форма је за неке писце, како је говорио Јован Христић, драмски писац и чувени теоретичар драме - изазов, а за неке изговор.
pozoriste bioskop publika korona pix
Фото: Pixabay.com

Он је, наиме, то говорио за писце у доба класицизма и Корнеја који је строга класицистичка правила управо користио као изазов да напише своја најбоља дела, док су други писци користили правила као изговор да су написали добре драме. То се апсолутно може применити и на водвиљ - записао је редитељ Даријан Михајловић о представи “Месец изнад Бафала” Кена Лудвига, која ће вечерас премијерно бити изведена у Народном позоришту Суботица. - Наслеђе Лабиша и Фејдоа, родоначелника овог жанра, управо је садржано у овом комаду Кена Лудвига. Тако добро скројени комад и даље је изазов за редитеље, јер је комедија жанр за који је најтеже писати критику. Када је смешна, постигла је свој циљ и онда нема простора за учитавања значења. Постићи тај мост између публике и глумаца, није мали задатак. У овом комаду је присутно све оно што један феноменалан водвиљ треба да има. Врата, виски уместо шампањца, љубавник у ормару, разговор глувих, понављања, брачне перипетије, обрте у току само једне сцене и срећан крај за актере. Анри Бергсон, чувени француски филозоф у својим трактатима “О смешном” анализира управо водвиљ као пример колико жудимо за апсурдним. Схватање апсурда и смех који произлази из њега - то је поглед на свет око нас. Мој светоназор је такође заснован на апсурдности света око нас и када ми се пружи прилика да то прикажем позоришној публици, остаје само захвалност суботичком театру на томе.

У представи играју: Љубиша Ристовић, Сања Моравчић, Ксенија Митровић, Весна Кљајић Ристовић, Срђан Секулић, Игор Грекса, Бојана Милановић, Владимир Грбић. Комад Кена Лудвига код нас најпознатијег по делу “Ти луди тенори” превела је Оља Ђорђевић. Сценографију је креирала Марија Калабић, костиме Марко Маросиук, сценски покрет Мирко Кнежевић, сценске борбе Драган Стојменовић. Композиторка је Ана Крстајић.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести