Премијера представе „Прави запад” у СНП-у

Представа „Прави Запад“ Сема Шепарда, чувеног америчког глумца, драмског писца, сценаристе и редитеља, коју је режирао Димитри Пјер Удовички, премијерно ће бити изведена вечерас у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.
с
Фото: СНП

У овој представи, рађеној у копродукцији СНП -а, Умјетничке академије из Осијека и Града Ђакова, игра мешовита глумачка екипа из Новог Сада и Осијека. У улогама су:  Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Саул Кимер) и Александра Плескоњић (Мајка).

„Прави Запад“, по речима редитеља ове представе, на симболичан начин обрађује мит на којем почива Америка - „амерички сан” и његову пропаст. „Користећи ликове двојице браће, Лија, скитнице, пустињака који жуди за слободом, и Остина, холивудског сценаристе, педантног, савршеног сина, Шепард истражује два архетипа америчке културе које ова два човека представљају, и разголићује их до самих животињских нагона”, наводи Димитри Пјер Удовички. „Тај однос између људи, тај материјал који је жив, те личне емоције које мене интересују као редитеља и та материја, у све то смо ушли стварно храбро. Дивим се глумцима, и стварно ми је част што сам део овог пројекта. Знам да смо сви дали све од себе”.

Чувени комад Сема Шепарда режирао је Димитри Пјер Удовички

Кад глумац пише реплике, онда су те реплике готове, и не треба готово ништа дирати, ствар је само превода, сматра Саша Аночић, потврђујући и речи осталих актера да се ради о комаду који је прави изазов за глумце, и многи светски познати су глумили ликове у њему. Радити Шепардов комад је заиста изузетна част, напомиње Домагој Мркоњић, изражавајући наду да је екипа ове представе дорасла тој части и задатку који је стављен пред њих.

Игору Павловићу је, како сам објашњава, лик Лија приватно веома далек, и зато је, радећи на њему, морао да “зарони” дубоко у себе и у суштину овог комада. Живот скитнице Лија је постављен наспрам живота успешног брата Остина, а, како примећује Павловић, обојица имају жељу да буду оно што нису, односно да буду оно што је други брат, иако то потискују.

Сценограф је Давор Молнар, који је и костимограф са Снежаном Хорват, за избор музике је задужен био Јосип Хорват. 

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести