Са новосадским балетским ансамблом ради Ала Ширкевич

Балетски педагог Ала Ширкевич, из Санкт Петербурга, школована на чувеној руској балетској академији Ваганове, радиће са Балетом СНП-а од септембра до краја новембра ове године.
с
Фото: Српско народно позориште

Изузетно стручна и богатог играчког искуства, Ала Ширкевич је педагошку каријеру стицала у раду са међународним балетским кућама и ансамблима и веома је захтевна у раду са играчима. Са новосадским балетским ансамблом је први пут сарађивала током децембра 2017. године, а ове сезоне та сарадња биће учвршћена.

Ала Ширкевич рођена је 1945. у Санкт Петербургу, где је 1965. године завришила Академију Ваганове, у класи професорке Феје Балабинe. По завршетку школовања, наступала је као солисткиња балета у Михајловском театру пуних двадесет година у балетима: Лабудово језеро, Успавана лепотица, Жизела, Бајадера, Силфиде, а од 1980. године радила је и као асистент професорке Нинел Кургапкине на Академији Ваганове. Године 1997. завршила је усавршавање за балетског педагога, такође на овој цењеној академији.

Фото: Српско народно позориште

Међународно искуство стиче радећи као балетски педагог и као балетмајстор у Ванкуверу (Goh Ballet Academy, Delta Academy Ballet School, 1991), на Тајвану (Lan Yang Dancers, 2001), у Сеулу (Universal Ballet Company, 2006). Учествовала је на многим интернационалним балетским семинарима (Шведска, Канада, Кореја, Грчка, САД, Кина, Португал). Радила је и као саветник у плесној групи „Руски балет“ из Санкт Петербурга у два наврата (2001-2004. и 2006-2012), а доцније је радила и као саветник за класични балетски репертоар на Конзерваторијуму „Римски-Корсаков“, у Санкт Петербургу, где ради и данас.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести