Слике Милутина Мићића у Културном центру Зрењанина

У Културном центру Зрењанина данас у 19 часова биће отворена се изложба слика “Маске – твоје и моје, наше и ваше” академског сликара Милутина Мићића. Поставку чини 20 слика урађених у комбинованој техници током 2018. и 2019. године.
Илустрација М. Мићић
Фото: Илустрација М. Мићић

- Маске су одувек биле присутне у људској цивилизацији, од праисторије до данас. У различитим временима и контексту су имале и посебну моћ и значај. Кроз овај циклус свакој слици дајем посебно метафоричко место- каже аутор.- Моћ маске на њима је неухватљива, али тражи од посматрача велику концентрацију и истраживање. На сликама отварам значајна питања важна за данашњи и будући тренутак. Указујем на еволуцију зла. Значајан захтев је разоткривање непријатних, али и пријатних истина. Комуникација са посматрачем је отворена. Трагање за тајнама ових слика може да помогне сваком човеку да се и сам креативно и критички отвори и предузме нешто у свом окружењу и друштву. Даје му прилику да препозна туђе, али и своје добре и зле маске и превазиђе их.

Милутин Мићић је завршио Академију ликовних уметности у Београду 1986, а 1989. и постдипломске студије. Током 1991. био је на студијском усавршавању у Паризу. До сада је имао 25 самосталних изложби слика, скулптура и резаних облика и учествовао на више колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је неколико награда за уметнички рад. Извео је на десетине перформанса, хепенинга и ауторских представа. Аутор је десетине радио драма. Извео неколико мурала у Зрењанину, Београду, Котору и другим местима. Аутор међународног пројекта 30х30 (који траје 15 година). Аутор је уџбеника ликовне културе од првог до осмог разреда. Написао је низ текстова за уметничке каталоге и реализовао око 100 семинара по градовима Србије.

Отварање изложбе и разговор са аутором може да се прати уживо на Фејсбук страни Културног центра. Изложба ће бити отворена до 5. маја.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести