Студенти и професори академије из Лођа у Београду

БЕОГРАД:  Студенти глуме и професори чувене Пољске националне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа биће гости Академије уметности у Београду од 17. до 19. децембра.
Studenti i profesori akademije iz Lođa u Beogradu  Foto Michal Siarek
Фото: Foto Michal Siarek

Они ће 17. децембра у Звездара театру извести представу "Буђење пролећа" Франка Ведекинда, а истог дана у сали "Синема кафеа" Академије 28 биће приказан филм "Манумент" редитељке Јагоде Шелц.Наредног дана ће на Академији уметности гостима из Лођа бити приказан филм "Хоризонт" Свете Драгомировића, након кога ће бити организована филмска радионица. 

Гости са академије у Лођу ће током свог боравка обићи Народно позориште и Музеј Југословенске кинотеке. Академија уметности у Београду и Пољска национална школа за филм, телевизију и позориште из Лођа имају Протокол о сарадњи и ово је њихова друга посета.Основана 1948. године, Пољска национална школа за филм, телевизију и позориште данас важи за једну од најпрестижнијих школа филма у свету. 

Једна је и од најстаријих филмских школа у свету, која кроз своју практичну наставу годишње продуцира око 300 филмова различитих жанрова.У својој 68 година дугој традицији награђена је највишим светским признањима и наградама на највећим и најзначајнијим филмским фестивалима у свету, међу којима су три Оскара Америчке филмске академије и највиша признања на фестивалима у Кану, Берлину и Венецији.

Млади уметници из читавог света образују се у областима: камера, анимација, фотографија, сценарио, режија, глума и продукција."Буђење пролећа" је дипломска представа студената Академије у Лођу, а премијеру је имала у децембру 2017. године на Међународном фестивалу драмских школа у Рабату (Мароко), где је ауторски тим награђен са три награде. 

У мају ове године освојили су Гран при на 36. Фестивалу драмских школа целе Пољске.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести