“Тартиф“ овенчан наградама на Фестивалу професионалних позоришта Војводине

“Тартиф” Игора Вука Торбице, по мотивима Молијеровог дела, Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта, проглашен је за најбољу представу управо завршеног Фестивала професионалних позоришта Војводине, који је одржан у Зрењанину.
Foto: Aleksandar Ramadanović
Фото: Aleksandar Ramadanović

Игор Вук Торбица освојио је награду за најбољег редитеља, а из “Тартифа” су још награђени Хана Селимовић за улогу Дорине и Саша Торлаковић за улогу Тартифа.

Жири у саставу Вида Огњеновић, Миодраг Табачки и Предраг  Момчиловић одлучио је да награда за најбољу представу за децу додели представи “Извини мама“ по бајци „Нећу да се извиним“ Софије Прокофјеве, у драматизацији и режији Тодора Валова, Дечјег позоришта Суботица. У овој представи, по оцени жирија, најбоља је креација лутака, па је награда која носи име Тихомира Мачковића додељена Наталији Вочевој, као и млада глумица Викторија Палфи, која је за улогу дечака Васке освојила награду Савеза драмских уметника.

Марта Береш освојила је глумачку награду за улогу Хасанагинице у истоименој представи коју је по драми Љубомира Симовића режирао Андраш Урбан у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз. За музику у овој представи награђена је композиторка Ирена Поповић Драговић.

Александар Ристовски је глумачку награду освојио за улогу Пастира и Докторице Мице у представи “Коњски зубић у нашег цара“ Миодрага Милованова, у режији Ђурђе Тешић, Народног позоришта Сомбор.

Награду за најбољу сценографију освојио је Олег Каторгин за представу “Затвореник и Шестопрсти“ Позоришта младих. Жири је донео одлуку да се награда за костимографију додели Вањи Поповић за костиме у представи “Било једном у Банату”, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Зрењанин.

Жири 69. фестивала професионалних позоришта Војводине доделио је и две специјалне награде - за покрет и избор музике Амалији Бенет (“Вештице из Салема”, Српско народно позориште), и за колективну игру – ансамблу представе “Било једном у Банату” према причи Игора Бојовића, Жељка Мијановића и Владимира Лазића, позоришта домаћина Фестивала.

Меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“, коју додељује породица Мирков, за најбољу ликовну обраду представе, додељена је представи „Вештице из Салема“ Артура Милера, у режији Никите Миливојевића, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе из Новог Сада.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести