У ЕК изложба словачке наивне уметности из Србије

БРИСЕЛ: У седишту Европске комисије у Бриселу вечерас је званично представљена изложба словачке наивне уметности из Србије.
evropska komisija
Фото: Tanjug (Video, ilustracija)

Изложба слика словачких уметника из Србије по трећи пут се одржава у Бриселу, а овога пута под покровитељством потпредседника Комисије, Мароша Шефчовича и потпредседнице Владе Србије, Маје Гојковић.

Марош Шефчовић је представљајући изложбу поручио да је она доказ доброг живота које словачка мањина има у Србији у којој су настањени више од 200 година и где се, према његовим речима, осећају као код куће.

”Разговарали смо о изазовима и важности културне размене за мир и боље разумевање држава и познавање међу суседима. Оне одражавају позитивну енергију, оптиизам, то су слике из живота. Надам се да ћемо ову уметност промовисати на начин да доспе и на УНЕСКО листу културног наслеђа где у потпуности и припада”, поручио је Шефчовић.

У име Владе Србије изложби у Бриселу је присуствовала министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић, која је истакла важност културе и различитости у изградњи европске заједнице народа.

Она је посебно нагаласила важност коју Влада Србије придаје правима мањински заједница.

”Ове слике представљау светло и лепоту света. Ова лепота припада свима, не само словачкој заједници која живи у Србији, не само ЕУ. Делећи лепоту постиђујемо оно што је ружно и што чини људе несрећима”, казала је Чомић.

Сликар Павел Бабака, оснивач галерије ”Бабка Ковачица“ из ције колекције долазе изложене слике, није присуствовао изложби због мера рестрикиције против Ковида-19 које се примењују у Белгији, али се окупљенима обратио видео поруком.

Међу посетиоцима изложбе били су и специјални ЕУ представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и амбасадорка Мисије Србије при ЕУ Ана Хрустановић.

Слике словачке наивне уметности из Србије изложене су у централном холу седишта Европске комисије ”Берламон” од 1. до15. октобра 2021. године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести