У Новом Саду ускоро „Покретница” – фестивал савременог плеса и перформанса

Треће издање “Покретнице” - фестивала савременог плеса и перформанса - биће одржано од 19. до 31. августа, у Новом Саду.
pokretnica
Фото: Printscreen

Неколико простора за културу, са галвним садржајима у КС Свилара и Галерији Матие српске, биће испуњено програмима који чине радионице, извођења у различитим облицима, предавања и презентације. Оквир који ове различите формате лабаво држи на окупу су скорови (партитуре) и начин на који се они користе у плесној и музичкој импровизацији и кореографији/ композицији.

Овогодишњи фестивал “Покретница” посвећен је одрживости заједничког рада на локалној сцени кроз бригу, дељење, опен соурце и сарадњу, или “подрживости” (начин опстајања и одржавања у радном процесу брижљивим одабиром сарадника у које имамо поверења и који нам помажу да издржимо тренутке недоумице и фрустрације - термин из појмовника насталог у пројекту “Одузимање времена” Дуње Црњански и Фросине Димовске).

Колектив “Покретнице”, поред публике, на фестивал је позвао старе и нове сараднике: музичаре са новосадске сцене савремене музике, окупљене око ансамбла “Рестрикције”, музикологе Милана Милојковића и Адриану Сабо, песникиње Јелену Анђеловску и Витомирку Требовац, кореографкиње и чланице организације “Пер.Арт” Оливеру Ковачевић Црњански и Наталију Владисављевић, Весну Пашћановић, чланице и чланове студија “Грув”, физиотерапеуткињу Јовану Јаковљевић, као и гошће из региона - кореографкиње Соњу Преград и Ану Креитмеџер.

“Покретница” је покренута пре пет година као пројекат који омогућава стицање и дељење нових знања, истраживање и испробавање у пољима која су непозната, уз стално преиспитивање шта је (све) за нас савремени плес. “Покретница” повезује локално и интернационално, препознаје ко све чини локалну, хетерогену и дисперзивну сцену извођачких уметности, а највише од свега проналази одрживи начин рада, преноса и ширења знања у и о плесу.

Покретница фестивал 2019. подржали су ЛЛБ програм, кроз сарадњу са НДА Словенија, Министарство културе и информисања Републике Србије и Градски секретаријат за културу Новог Сада.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести