У ЗРЕЊАНИНУ у припреми НОВА ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА Змајић Оги

Народно позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину најављује нову луткарску представу за децу „Змајић Оги“ Јована Царана, која ће премијерно бити изведена 29. фебруара у 18 сати, на великој сцени овог театра.
zrenjanin, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Овог пута, најмлађу позоришну публику очекује представа заснована на причи која је настала под утицајем савремених трендова, иако се и даље држи свих правила из света бајке. Аутор и редитељ ове представе, бард не само зрењанинског, већ и војвођанског лутакрства, Јован Царан помиње да је била намера да све буде разумљиво и деци од три године, али истовремено и старијој. Додаје да се увек труди да представа има елементе који ће бити интересантни и деци, и онима који децу доведу у позориште. 

- Ми који смо старији више од десет пута од узраста за који пишемо, дужни смо да се присетимо начина на који размишљају они који тек откривају свет. Ако не посматрамо пажљиво и са уважавањем њихов свет, то може да буде немогућ задатак. Ко то уме, зачуђен је логиком којом малишани покушавају себи да објасне свет око себе. Понекад таква дечија размишљања могу потпуно да фасцинирају одрасле. Мој задатак као неког ко пише за децу је управо то - да разумем како деца размишљају и да држећи се тога организујем радњу представе. Разуме се да обилато користим и све оно што чујем из дечијих уста. Многи дијалози у мојим представама су „преписани” из стварног живота – објашњава Јован Царан.

Помињући да свака његова представа, односно њена идеја, може да се опише једном реченицом или чак речју, као што је чежња, љубомора, или неправда, Царан наводи да ова најновија полази од премисе да је у првим тренуцима постојања важно пронаћи сигурност у правим рукама, онима које штите и милују.

- У овој представи нећемо ни на који начин крити аниматоре. Ипак представа ће бити искључиво луткарска. То значи да ће „говорити” луткарским језиком. Укратко, стварамо идеални свет за нашу основну замисао. Свет у коме ће се наше идеје осећати „као код куће”. Лутка и њен покретач могу за нас да упризоре сасвим нов, до тада невиђен свет, а да он притом буде сасвим логичан и разумљив – указује Јован Царан.

Део ауторске екипе ове представе су и Ирена Сомборац (тотал дизајн), Ненад Којић (композитор), и Бранко Стефановић (стихови). Играју: Предраг Грујић, Данило Михњевић, Ана Чупић, Снежана Попов, Татјана Бараћ, Наташа Милишић, Татјана Бараћ, и Снежана Попов.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести