Ускоро Позоришно пролеће у Шапцу: Широка лепеза представа

НОВИ САД/ШАБАЦ: „Сумрак богова“ Ивора Мартинића (по истоименом филму Лукина Висконтија), у режији Јагоша Марковића (Београдско драмско позориште), „Коса“ у адаптацији Роберта Ленарда (по истоименом бродвејском мјузиклу и филму), у режији Петера Телихајија (Позориште младих Нови Сад и Новосадско позориште), „Семпер идем“ Ђорђа Лебовића, у драматизацији и режији Горчина Стојановића (Народно позориште Сомбор), „Травничка хроника“ Иве Андрића, у драматизацији и режији Никите Миливојевића (Српско народно позориште и Народно позориште Сомбор), „Употреба човека“ Александра Тишме, у драматизацији и режији Бориса Лијешевића (Нови тврђава театар, Будва град Театар, Иствест центар из Сарајева, Новосадско позориште), „Лепа Брена проyект“ Олге Димитријевић и Владимира Алексића (Битеф театар), „Тре сореле“ Стевана Копривице, у режији Милана Караyића (Звездара театар) – представе су у избору селектора Зорана Карајића за програм фестивала „Позоришно пролеће“ који ће се одржати од 6. до 13. априла у Шабачком позоришту.
p
Фото: Iz predstave "Travnička hronika"

„Позоришно пролеће“ се одржава од 2016. године, као фестивал најрепрезентативнијих продукција институционалних позоришта Србије.

Када се каже „најбоље представе“, онда се не може избећи лични утисак, а као селектор сам гледао да ту одредницу чине сви елементи позоришног чина, без ограничења, жанрова, задатих тема, образлаже Карајић свој избор, за који не крије да је изазвао опречна мишљења, као и свака селекција.

Мишљења је, како додаје, да у сезони није било изразитих театарских догађаја који су се наметнули сами по себи.

Зато сам се одлучио да понудим један могући пресек – лепезу, жанровски и естетски што шири спектар представа, вели Карајић.

Пратећи програм фестивала чиниће округли столови након одиграних представа, јавна читања одабраних текстова са конкурса Стеријиног позорја, трибина коју модерира Светислав Јованов, причаонице, програм посвећен деци и младима на сцени „Ласта“, и бројни други садржаји, који имају циљ да фестивалску атмосферу изместе и изван самог позоришта у град. О наградама ће одлучивати жири који чине Дино Мустафић, Габриела Абрашович и Гордана Гаyић. У саставу новинарског жирија ће бити Оливера Милошевић, Милан Влајчић и Драган Јовићевић.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести