Успешна премијера Бизеове Кармен, вечерас друга реприза

На сцени „Јован Ћорћевић” Српског народног позоришта вечерас је друга реприза нове поставке Бизеове опере „Кармен”.
д
Фото: В. Величковић

Насловну ролу певаће гошћа из Београда са париском адресом, мецосопран Софија Петровић, Дон Хозеа ће бити тенор Стеван Каранац, тореадора Ескамиља тумачиће баритон Жрељко Р. Андрић,  у улози поручника Зуниге наћи ће се бас Горан Крнета, док ће Микаелу дочарати сопран Дарија Олајош Чизмић. Подсетимо, нова верзија једног од најпопуларнијих дела оперске литературе, коју је потписује хрватски редитељ Озрен Прохић, премијерно је изведена у петак, када је Кармен била првакиња Опере СНП-а, мецосопран Јелена Кончар..

– Наш репертоар свакодневно показује да су оперске теме непролазне. Ипак, за нас је важно да идемо и корак даље. Стари текстови имају нови живот када се читају у духу времена у ком ми живимо, а ова поставка „Кармен” је у својој бити тачно таква. Актуелна. Ангажована – речи су управника Српског народног позоришта Александра Станкова.

По Прохићевим речима, његова „Кармен” је савремена, не само у форми, већ и због чињенице да кореспондира са свим оним што постоји и живи у нашем времену. „Оно што смо могли ишчитати из Бизеа, и из музике  и из текста – наша Кармен је борба индивидуалца, борба личности за особност, за властиту слободу. Ја бих волио да публика доживи емоцију, али и да поставе питања о самима себи”, појашњава Прохић.

Станков је, иначе, као важан за реалицазију целог пројекта навео и технички аспект представе, односно чињеницу да је део оркестра свирао на новим инструментима, купљеним након пуних 16 година. „Такође, представа се игра на Јовану Ђорђевићу, захваљујући обнови технике коју смо урадили на тој сцени. Расписали смо аудицију и формирали Дечији оперски хор, а и редован хор има 30 нових младих чланова са којима радимо још од премијере Аиде. Читав рад на опери Кармен показује заправо филозофију са којом настављамо даље”, порука је Александра Станкова.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести