Вечерас се затвара 66. Стеријино позорје

Проглашењем овогодишњих лауреата фестивалских награда, вечерас у 20 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, биће затворено 66. Стеријино позорје, које је трајало протеклих девет дана, испуњених позоришним догађајима.
с
Фото: Стеријино позорје промо

Међу њима је било десет представа у такмичарској селекцији, три у међународном програму „Кругови“, и две у оф програму „Друга сцена“. Још једна представа биће изведена вечерас у част награђених, а то су „Изгубљени пејзажи“ Битеф денс компаније.

Пре тога, биће проглашене награде жирија, у којем су ове године били: Снежана Тришић (Београд), редитељка, председница, Наташа Тапушковић (Београд), глумица, Дарко Недељковић (Београд), сценограф, Михајло Несторовић (Нови Сад), глумац, и Давор Шпишић (Осијек), драмски писац. Они су одлучивали о наградама, у конкуренцији десет представа, насталих по домаћем драмском тексту, у избору селектора Миливоја Млађеновића.

Плесну представу „Изгубљени пејзажи“ режирала је Дуња Јоцић, и осмислила кореографију, на музику Александре Ђокић, и по драматургији Николе Завишича. Костимографкиња је Славна Мартиновић, а аутор видео продукције Филип Микић.

О односу природе и човека, и томе чија ће моћ превладати, као и шта нас чека у будућности, размишља ауторка ове представе.

- Да ли смо покорили природне законе и превазишли границе природе тако што смо је реконструисали, пројектовали у својим визијама, уметничким делима и научним достигнућима? Да ли уопште можемо да опазимо разлику између наше пројекције природе и природе саме? Зашто имамо рок трајања? Због чега умиремо? Како да постанемо бесмртни? Или макар довољно дуговечни да сами можемо да одлучимо када нам је доста живота – нека су од питања која поставља Дуња Јоцић.

У представи играју: Ана Игњатовић Загорац, Милош Исаиловић, Марија Бергам, Бранко Цвејић, Тамара Пјевић, Бранко Митровић, Јакша Филиповац, Никола Живковић, Милица Бајчетић и други.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести