Врхунско мајсторство игре од 16. марта до 12. априла на БФИ

Београдски фестивал игре најавио је јуче на конференцији за медије у Дому Народне скупштине своје ново, 19. издање које ће се одржати од 16. марта до 12. априла под слоганом “Верујемо у једну игру”, фестивал ће и оовог пута окупити врхунске трупе и уметнике, док теме које доносе аутори анализирају савремено друштво кроз богат и разноврсан вокабулар непоновљивог покрета.
f
Фото: Batševa ansambl iz Tel Aviva gostuje u Novom Sadu 4. aprila/BFI

Конференцију су отворили Ивица Дачић, председник Народне Скупштине, Маја Гојковић, министар културе Републике Србије, Горан Весић, заменик градоначелника Београда и Аја Јунг, директор, оснивач и селектор БФИ. Фестивал су такође најавили амбасадори држава које учествују у селекцији.

-Фестивал је за протеклих 19 година увелико постао неодвојиви део наше културне сцене и светског уметничког простора, највише захваљујући визији људи, који га воде, пре свега Аји Јунг. Са великом радошћу дочекујемо уметнике из целог света. Ово доба године је време за наше ново дружење, иако је још увек пандемија. Свим гостима желим добродошлицу и овим најављујемо почетак уметничке игре у Београду и Србији, рекао је Дачић.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је да је Београдски фестивал игре престижна манифестација по којој су наша престоница и Србија увелико препознате не само у региону, већ и у Европи и свету.

„Београд ће ове године 19. пут бити светска престоница уметничке игре и место поновног сусрета славних уметника, али и потпуно нових, младих аутора. Сви они заједно, својом енергијом и креативношћу допринеће да наша земља још једном доживи врхунско мајсторство игре, и то на велику радост сада већ бројне и верне публике овог Фестивала“, истакла је министарка културе.

Маја Гојковић је рекла да ће Београд, Нови Сад и Панчево током марта и априла бити место сусрета раскошног талента великана уметничке игре и публике која уме да препозна праве вредности чиме ће се потврдити неспорни значај Фестивала, али и наставити његова сада већ богата традиција. Напоменувши да је својим целокупним постојањем и развојем овај Фестивал допринео афирмисању уметности игре, која раније код нас није била присутна у обиму у коме је сада, Маја Гојковић је подвукла да он не само да доводи реномиране уметнике у Србију, већ подстиче и младе у нашој земљи да препознају лепоту игре и направе прве играчке кораке.

Фестивал ће бити отворен 16. марта кратком беседом израелског играча, кореографа и једног од највећих визионара у области савремене игре Јаира Вардија,а затим следи наступ трупе Лајнс балета из Сан Франциска у Опери Мадленианум са комадима “Лични елемент” и Азот” кореографа Алонза Кинга. До 12. априла на различитим сценама у Берограду, Новом Саду и Панчеву наступиће 14 трупа савремене игре из целог света.

У СНП-у у Новом Саду поклоници уметничке игре ће бити у прилици да виде четири представе из Осла, Тел Авива, Хаване и Монтреала. Норвешка Ју Стромгрен компанија из Осла гостује 29. марта са представом “Поткровље”. Израелски Батшева ансамбл из Тел Авива гостује 4. априла са комадом “Три” чувеног кореографа Охада Нахарина. Новосадска публика ће 8. априла поново моћи да види кубанску трупу Малпасо из Хаване која је већ гостовала у СНП. Изузетни играчи доносе овог пута нова дела популарне канадске кореографкиње Азур Бартон и чувеног шведског кореографа и редитеља Матса Ека, али и комаде које потписују Американка Робин Минеко и Кубанка Дајле Карезана. Ново 19. издање фестивала биће затворено у Новом Саду гостовањем трупе Балет џез из Монтреала која ће извести своју представу “Dance me“ два пута 11. и 12. априла. Са посебним одобрењем чувеног кантаутора Ленарда Коена, три међународно призната кореографа су била позвана да осмисле покрет на музику његових легендарних песама: Андонис Фовадакис, Анабел Лопез Очоа и Исан Рустем.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести