Завршен 8. Нови тврђава театар у Чортановцима

У Вили Станковић у Чортановцима уручењем награда и другим извођењем представе „Живот се са мном много поиграо“ синоћ је завршено осмо издање амбијенталног позоришног фестивала Нови тврђава театар.
ф
Фото: С. Дорошки

Овогодишњи жири Ласло Блашковић, књижевник, проф. др Ивана Ђурић Пауновић, књижевни преводилац и Јована Балашевић, глумица, награду за најбољу представу доделио је остварењу „Југославија, моја дежела“ по тексту Горана Војновића у режији Марка Мисираче, које је рађено у копродукцији Гледалишча Копер (Словенија) и Позоришта из Приједора (Република Српска, БиХ).

По оцени жирија, велики је ризик испричати већ много пута испричану причу, али кад се све коцкице склопе, и кад су сви актери у грађењу представе том ризику дорасли, онда публика има прилику да јој се препусти. Захваљујући фантастичној глуми и складу игре читавог ансамбла, надмоћној режији и уиграности која доноси додатну сигурност за игру у тренутку, публика је имала прилику да доживи нешто што се и не дешава толико често: да дише као једно с представом. Награда за режију припала је Иштвану Албу за представу „Несрећни“ Позоришта Фигура студио, Георгени (Румунија).

Најбољим женским улогама проглашена су остварења глумица СНП Сање Ристић Крајнов, за лик Нине и Гордане Ђурђевић Димић за лик Вере у представи „Живот се са мном много поиграо“ по ромању Давида Гросмана у режији Дина Мустрафића и продукцији Новог тврђава театра. Изузетно надахнутом игром, са захтевним елементима у савладавању како физичког тако и менталног простора, Сања Ристић Крајнов ствара слику једне судбине која је увек корак испред своје „власнице“, у којој је празнина огољена до сржи, а с њом и бол који непогрешиво можемо осетити док пролазимо кроз све фазе њеног уласка у заборав. Експресивност у комичком али и трагичком изразу Гордане Ђурђевић Димић подиже игру у представи на ниво који подразумева неспојиво: лакоћу и тегобност, суровост и нежност, борбу и предају. Смејемо се док нам је у исто време на лицу грч. Такав ефекат може постићи само веома посвећен зналац свог посла, навео је жири.

Награду за најбољу мушку улогу добио је Борис Шавија за лик Недељка у представи „Југославија, моја дежела“ и Хаyи Ненад Маричић за лик Здравка у представи „Берачи снова“ Владимира Ђурђевића у режији Божидара Ђуровића и извођењу београдског Звездара театра. Специјална награда за режију припала је Габријели Црнковић за представу „Остајем остати“, засновану на фрагментима књижевних материјала и властитих документарних прича глумаца, у самосталној продукцији групе новосадских глумаца.

Нови тврђава театар је ове године установио нову глумачку награда која ће носити име недавно преминулог глумца Милана Гутовића. Он је три пута играо у представама које су гостовале на овом фестивалу.  Први лауреат ове награде је Биљана Ђуровић за улогу Иванке у представи „Берачи снова“ Звездра театра.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести