Зијах Соколовић вечерас отвара Инфант

НОВИ САД: Легенда југословенског глумишта Зијах Соколовић отвориће вечерас овогодишње издање Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра, на театарској бини Културног дистрикта, на Булевару деспота Стефана 5.
i
Фото: Iz predstave "Pošta" Slovenačkog narodnog gledališča iz Maribora

Том приликом он ће извести и део део своје кабаретске монодраме "Међуигре 0-24", а потом ће почети главни такмичарски програм трагикомедијом "Пошта" Словенског народног гледалишча из Марибору, коју је осмислио млади Јуш А. Зидар, редитељ који је стасавао под менторством славног Себастијана Хорвата.

На интимном плану, ово је прича о појединцима који живе стварност која их фрустрира, а једино што им је преостало, једино чиме се хране су фантазије и чежња за неким другим животом који се можда никада неће догодити. Дакле, прича је ово о томе како нас живот исцрпљује у потрази за тренутним решењима за незадовољство стварним светом у ишчекивању другачијег живота једног дана, речи су Јуше А. Зидара.

У главни такмичарски програм селектор Александар Поповски уврстио је још и „Спектакл“ загребачког Студија за савремени плес, која преиспитује наслијеђе овог најстаријег хрватског плесног ансамбла кроз кореографију Ирме Омерзо. Ова представа је на репертоару у петак од 20 сати, док ће следеће вечери од 20.30 театарска публика бити у прилици да види премијеру комада „Голманов страх од пенала”, насталог по чувеном роману нобеловца Петера Хандкеа у драматизацији и режији Ане Ђорђевић и продукцији Српског народног позоришта. Овим пројектом практично почиње нова сезона Драме нашег најстаријег професионалног театра.

Последњег такмичарског дана, 5. септембра, Битеф театар ће свој „интерактивни водич кроз виртуелну реалност (не)могућих светова” под називом „Као да крај није ни сасвим близу“ изводити на малој сцени Српског народног позоришта, и то од 12, 14, 16 и 18 часова. О наградама ће одлучивати жири клоји ће творити кореографкиња Иста Степанов, глумац Ненад Пећинар и словеначки писац и редитељ Нејц Газвода.

Осмишљен је и веома богат пратећи програм, па тако другог дана Фестивала, у петак, публику у Креативном дистрикту, од 19.30 часова, очекује стендап Мариане Аранђеловић, али фокус ће ипак бити на тематски веома шароликим радионицама, које ће водити Иста Степанов, Ненад Пећинар, Светислав Јованов, Никола Завишић, Мира Добрковић... Проглашење победника 48. издања Инфанта заказано је за 19.30, када ће Зијах Соколовић, у част награђених, на театарској бини Културног дистрикта одиграти монодраму „Лијево десно глумац”.

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести