Завршени „Пролећни Бранкови дани”

Завршетак манифестације „Пролећни Бранкови дани 2022“ обележио је програм у част 198. рођендана Бранка Радичевића „Певам дању, певам ноћу, певам, селе, што год ’оћу“, који је јуче одржан у Основној школи „Бранко Радичевић“.
2
Фото: Дневник/ Филип Бакић

У оквиру школског програма „Ђаци-песници-глумци-музичари о Бранку“, ученици су стиховима и перформансом, уз звуке гитаре и виолине, дочарали живот, емоције и стваралаштво једног од најзначајнијих песника српског романтизма, чије име носи њихова школа.

- Бранко Радичевић је направио својеврсну револуцију у српској књижевности, зачетник је нашег романтизма – истакао је ученик осмог разреда Божидар Воргић, који је у програму наступио као један од хориста у познатој интерпретацији нумере „Пјевам дању, пјевам ноћу“, поп певача Здравка Чолића. – Писао је песме које подсећају на старе епске из доба косовског и покосовског циклуса, угледао се на њих и додавао неке своје украсе, а на тај начин заправо је начинио дело као нико и никада пре њега. Бранко Радичевић је, као и Јован Јовановић Змај, писао песме за децу, посветио се и млађој публици, а његови стихови су једни од најлепших у српској поезији. Без обзира на то што је умро млад, оставио нам је значајан део поетског богатства, живи кроз своје стваралаштво и требало би да га славимо и не заборавимо.

Гошћа школског програма била је и добитница награде „Стражилово“ за 2021. годину Јелена Вујановић, која је у име „Бранковог кола“ прочитала неке од својих песама за млађу публику.

- Представићу песму „Корјени и крила“, која деци преноси поруку да се не одричу својих породичних и локалних корена, али да би у животу увек требало да имају крила која ће их водити напред – нагласила је Јелена Вујановић. – Деца би требало да буду слободна, пронађу себе, буду међусобно толерантна и негују љубав јер све друго у животу је пролазно. У мом стваралаштву такође се нашла и песма „Нерођеној“, коју сам упутила ћерки коју још немам, али надам се да ћу је родити. Та песма говори управо о тој нади да ћу, ако ништа друго, у животу осетити љубав, јер је, у односу на, то све друго бесмислено.

Међу ученицима школе која носи име прослављеног песника и романтичара свакако има и будућих поетских нада.

- Поред песама о Бранку Радичевићу, писала сам о нашој земљи, односно планети, о лету и слично - открива ученица шестог разреда Ивона Лазић, која је у оквиру програма прочитала своје две песме под називом „Бранко Радичевић“ и „Песник“. – Бранко Радичевић јепесник љубави, о њему је много речено и написано, а још много би могло да се напише.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести