Активисти траже промену назива вина Цвајгелт

БЕЧ: Аустријски активисти траже промену имена познате аустријске сорте грожђа и црвеног вина које се од овог грожђа прави, а које је названо по његовом ствараоцу Фридриху Цвјгелту (Friedrich Zwjeigelt), иначе,"страственом нацисти".
c
Фото: Приватна архива

Вино Цвајгелт настало је захваљујући укрштању врста винове лозе Сен Лорен и Блауфренкиш, у чему је успео Фридрих Цвајгелт 1922 године.
Он је своју креацију назвао " Ротбургер", а после његове смрти вино је названо по њему.

Иницијатива "Институт без одређених особина" критиковала је, на конференцији за штампу, аустријске винаре, што, као ниједна друга привредна грана, ћуте о нацистичкој прошлости.

"Ћуте иако је Цвајгелт био "страствени нациста", који је већ од априла 1933. постао члан тада забрањеног НСДАП", указали су они.
Активисти су пренели да је Цвајгелт "Аншлус" коментарисао речима да је "лош сан отеран бучним корачањем немачких војника", као и да је "јеврејском спекулативном духу одузето тло под ногама".

Чланови локалног отпора, како преносе активисти, пребацивали су Цвајгелту да је могао да спречи изручење једног ђака Гестапоу, те да је и лично профитирао од доласка нациста.

Од 1938. године до ослобађања Аустрије он је био директор образовне установе за вино и повртарство у Клостернојбургу.

Након завршетка рата изгубио је то радно место, и доспео је у затвор због ширења мржње, али је већ након шест месеци ослобођен.
Активисти траже расветљавање прошлости Цвајгелта и обавештење о нацистичкој позадини, као и промену имена ове врсте грожђа и вина.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести