Црвне јабуке ускоро нестају

Иако у продавницама можете наћи зелене и жуте јабуке, оне црвене су обично најпопуларније. Међутим, чини се да ће црвене ускоро нестати с тржишта, пише Би-би-си, а за све су криве климатске промјене.
1
Фото: pixabay.com

Боје плодова крећу се од бледожуте до вишња црвене и пролетно зелене. Боја јабуке произилази из нивоа експресије одређених гена у кожи јабуке, откривају научници. Дејвид Кегни, генетичар који се бави истраживањем биљака и хране на Новом Зеланду, објаснио је да сетови ензима делују заједно на претварању одређених молекула у пигменте који се називају антоцијанини.

Нивои ових ензима контролишу транскрипцијски фактор - протеин који регулише експресију гена - назван MYB10, тако да, што више MYB10 има, кора ће бити црвенија.

Да би се добила потпуно црвена јабука, температуре морају остати ниске. Јер, ако порасту изнад 40 степени целзијуса, ниво MYB10 и антоцијанина пада. Будући да су температуре све више, теже је добити црвену боју јабуке, открили су фармери између осталог.

Додали су и како се некада узгајало много више врста јабука те да су све ишле у неке друге сврхе, неке су се само продавале, док су се друге користиле за производњу сокова, алкохола и слично. Сада је све мање различитих врста, а на тржишту се често користе додаци којима се јабукама вештачки даје црвена боја.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести