Британска краљица потрошила 47,4 милиона фунти

ЛОНДОН: Британска краљица Елизабета II је прошле године потрошила 47,4 милиона фунти на краљевско особље, одржавање домаћинства, путовања и остало.
kraljica elizabeta
Фото: Tanjug (Dominic Lipinski/Pool via AP)

Али, популарност краљевске породице је енглески бренд захваљујући коме добро зарађују и држава и племство, пише Пословни дневник позивајући се на Бизнис инсајдер.

У 2017. години израчунато је да је краљевска породица допринела британској економији с 1,8 милијарди фунти, укључујући 550 милиона фунти од туризма.

Али краљевско домаћинство је скупо за одржавање и краљица Елизабета II не штеди на себи. 

Један од главних извора прихода краљевске породице су државна издвајања, тзв. Suvereign Grant.

Њима се финансирају краљичине службене дужности, укључујући путовања, забаве и одржавање палате.

Suvereign Grant је јавни новац, мада не издваја баш сваки порески обвезник део за њега.

Он се финансира с профитом из некретнина и портфолија вредног 13 милијарди долара, тзв. Crown Estatе, у преводу Поседа Круне, који је технички у власништву владајућег монарха.

Али краљевска породица не задржава сав профит од тих прихода, јер он прво иде у државну касу, која потом исплаћује породицу путем тзв. Suvereign Grant.

Идуће деценије краљица ће примити по 25 посто профита од краљевског поседа сваке године, што је повећање од 15 посто од количине коју је претходно добијала, а у овој годони износиће око 82 милиона фунти.

То повећано издвајање највише ће да оде на обнову Бакингамске палате.

Ако би се тај новац расподелио на мало више од 66 милиона Британаца, то би значило да ће их краљевска породица коштати мало више од фунте по глави становника.

То није сав новац који добија и има краљица - израчунати њено богатство није лако, будући да није дужна да разоткрива своје приватне рачуне. 

Недавна процена је била да вреди око 370 милиона фунти, скоро пола милијарде долара, пренео је Пословни дневник.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести