"Мегзит" тресе Британију, краљица затечена

ЛОНДОН: Повлачење принца Харија и његове супруге Меган Маркл са краљевских дужности главна је вест данас у британској штампи, која преноси да о тој одлуци чак ни краљица Елизабета није била обавештена.
megan princ hari
Фото: Tanjug (Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP, file)/Megan i Hari

По узору на термин Брегзит, повлачење принчевског пара медији су прозвали кованицом "Мегзит".

Краљевска породица је повређена и разочарана том одлуком, пише Би-Би-Си и наводи да Хари и Меган нису о томе конслутовали ниједног члана краљевске породице.

У краткој реакцији Бакингемска палата је навела да разуме њихову жељу за другачијим приступом, али да ће за "компликована питања" требати времена.

Нису рекли чак ни краљици, пише "Дејли Мирор" позивајући се на неименовани извор који додаје да је пар тиме показао потпуно непоштовање краљевске породице.

Више је питања него одговора, пише Би-Би-Си наводећи нека од њих: каква ће бити нова улога Харија и Меган, какав ће однос имати са остатком краљевске породице, где ће живети, шта ће радити, ко ће бринути о њиховој безбедности...

Неки то могу видети као опадање монархије у 21. веку, али са друге стране, Меган и Хари су допрли до људи до којих ниједан члан краљевске породице није и уједно престављали освежење те институције.

Британски таблоид "Сан" на насловној страни пише да је краљица "дубоко потрешена", а да одлазак Харија и Меган изазива "грађански рат" у породици.

Наводи се да је окидач за њихову одлуку било недавно објављивање фотографије на којој је краљица Елизабета Друга с троје најближих наследника престола: најстаријим сином Чарлсом, унуком Вилијамом и праунком Џорџом.

Ова слика је најјаснији показатељ да се Хари и Меган не сматрају делом будућности ове институције. С њиховог становишта, од тог тренутка није више било смисла да буду ту, рекао је један извор за "Сан".

Хари је шести у реду за наслеђивање трона - иза принца Чарлса, принца Вилијема и његово троје деце.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести