ОД СЛОВЕНСКИХ ТРАДИЦИЈА ДО САВРЕМЕНИХ КРЕАЦИЈА, ево шта посетиоце БЕОГРАДСКЕ НЕДЕЉЕ МОДЕ очекује већ од четвртка

Јесење издање Београдске недеље моде под слоганом „Get in the Momentum” почиње у четвртак од ревијом Форума словенских култура „Трансформације” која ће посетиоце повести на путовање од словенских традиција до савремених креација и представити десет дизајнера из десет словенских земаља.
1
Фото: Peter Giodani / Belgrade Fashion Week

Свечано отварање биће уприличено од 20.30 сати у Хангару у Луци Београд где ће и бити одржан највећи број ревија, изложби и пратећих програма 52. издања манифестације.

Модним сладокусцима представиће се ЈСП - Јелена и Светлана Проковић - Словенија/Србија, Никола Бозхилов - Бугарска, Галина & Николаy Бирyуков - Русија, Андреа Појездалова - Словачка, Дениса Додалова - Чешка, Јелена Холец - Хрватска, Драгана Христов - Северна Македонија, Кинга Крол - Пољска, Ивана Муришић - Црна Гора и Невена Ивановић - Србија. Ревију, као и презентацију целог пројекта „Трансформације” подржало је Министарство културе Републике Србије. Исте вечери од 21.30 сати биће отворена изложба шведског института „Мода заувек. Футуристичка модна индустрија у настанку”.

Фото: Peter Giodani / Belgrade Fashion Week

Јесење издање Београдске недеље моде трајаће све до 8. новембра и пружити могућност свим љубитељима модних дешавња да уживају у атрактивним садржајима - ревијама популарних модних аутора, младих дизајнера, богатом изложбеном и Арт програму као и промоцији одрживе моде. Важан сегмент Београдске недеље моде од самог почетка јесте промоција ауторског дизајна, а овога пута нас очекују колекције признатих аутора Драгане Огњеновић, Ирене Граховац, Бошка Јаковљевића за Мартини Весто и бренда NINAMILAN.

Као и годинама уназад, пажња ће бити посвећена модној одрживости и циркуларној економији, кроз изложбу „Fashion Forever” Шведског института и пројекат „Циркуларни понедељак” који се по први пут организује у Србији и нашем региону. Снажну поруку „Better Not Burnt” пренеће истоимена ревија младих дизајнера који су посвећени сегменту редизајна и одрживе моде.

Фото: Peter Giodani / Belgrade Fashion Week

Ревија финалиста конкурса „Re:think Fashion by Perwoll”, је део пројекта „Fashion Incubator” удружења „BFW Design Collective”, који је до сада изнедрио и промовисао бројне талентоване младе дизајнере из Србије и екс-Ју региона. Финалисти овогодишњег конкурса су промишљали о новом начину коришћења фолклорних и традиционалних мотива, па све до инспирације свемирским отпадом, што пружа прилику да се истраже нове идеје и концепти у свету моде.

Традиционалан програм Belgrade Fashion Week-a су и ревије дипломаца и студената моде које најчешће буду најхрабрије и најиновативније, а овога пута нам се предстваљају студенти Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду и Факултета дигиталних уметности Универзитета Метрополитан.

Ревија која ће обележити ово издање Fashion Week-а је „Back to the 80’s”, на којој ће се представити више од 25 атрактивних домаћих дизајнера инспирисаних модом, музиком и филмовима из осамдесетих. Овај период се и данас често појављује као извор инспирације за нове модне трендове и ревивал моменте - што потврђује и заинтересованост генерације З за музику и естетику ове декаде.

Поред ревијског очекује нас и богат Fashion & Art програм реализован кроз изложбу фотографија Светлане Браун, победнице конкурса „BFW Instashot”, модне перформансе на новом формату „BFW Stage”, као и кроз изложбу модних детаља, талентованих уметника који својим креацијама употпуњују, а често и дефинишу модне трендове.

Посебну атракцију представљаће „BFW Market”, који се реализује са културним центром Силоси, на коме ће посетиоци имати прилику да конзумирају домаћу моду младих предузетника и дизајнера који стварају атрактивне урбане и стреет брендове.

Свечано затварање јесење Београдске недеље моде 8. новембра од 20.30 часова обележиће ревија „Воз је поново у моди”, која ће нас одвести на занимљиво модно путовање у потпуно новом здању Железничке странице Беград - центар.

 

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести