Еколошки фактори узрок око 13 одсто смртних случајева у ЕУ

БРИСЕЛ: Еколошки фактори као што су загађење ваздуха и топлотни таласи, чији ефекат је додатно погрошан климатским променама, узрок су око 13 одсто смртних случајева у Европској унији, саопштила је Европска агенција за животну средину.
Zagađenje vazduha  Foto: pixabay.com, ilustracija
Фото: pixabay.com, ilustracija

Према подацима за 2012. годину, последњу за коју је доступна статистика, укупно 630.000 смртних случајева у 27 земаља чланица ЕУ и Великој Британији те године било је проузроковано управо еколошким факторима.

Овакви смртни случајеви се могу спречити, а њихов број значајно смањити напорима за побољшање квалитета животне средине, наводи агенција ЕУ, истичући да највећу еколошку опасност представља загађење ваздуха, које годишње доведе до више од 400.000 превремених смртних случајева.

Како преноси Ројтерс, дуготрајна изложеност загађењу ваздуха потенцијално може изазвати дијабетес, болести плућа и рак, а можда узрокује и већу стопу смртности међу оболелима од ковид-19.

Европска агенција такође истиче да је пад загађености ваздуха, изазван обуставом многих активности током пандемије, само привремен и да многе државе чланице ЕУ током наредне деценије неће успети да остваре предвиђено смањење загађења.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести