Енгелманов дворац урушени сведок времена

СВЕТИЋЕВО: Са свега стотинак становника село Светићево у општини Бачка Топола, још једно је војвођанско место које полако нестаје, иако је пре само четрдесетак година у њему живело око 1.200 људи.
napustena vila foto jelena ivanovic -72.jpg
Фото: Дневник (јелена Ивановић)

Судбину села дели и одавно напуштени Каштел Енгелман који упркос свој руинираности још увек сведочи о временима када су овим просторима управљали локални грофови и велики властелини.

Најмоћнији племић у овом крају пре стотинак година био је Јене Енгелман, који је поседовао преко 2.000 јутара земље, и који је око 1910. године недалеко од села подигао летњиковац за своју породицу.

Дворац је правоугаоне и компактне основе, грађен као слободно стојећи спратни објекат у наменски сађеном парку у близини реке Чик на месту где је касније формирано и акумулационо језеро “Светићево”. Током социјалистичких револуција које су 1919. протутњале Европом каштел је задобио први ударац, замак је запоседнут и опљачкан. Бесни, сиромашни кметови, ветерани у повратку из рата и остали грађани разносили су ко је шта стигао.

Фото: Dnevnik.rs

Међутим, Енгелману је све било враћено, чак је и француски одред који је привремено био стациониран у близини учествовао у потрази за предметима. Међутим, прави ударац властелину значила је државна конфискација његове земље од стране нове власти Краљевине СХС, што је најављивало крај једног историјског периода. Полако је све око каштела порушено, а данас стоје само пусти зидови некада велелепног здања које једино поједине животиње користе као привремено уточиште, док поље око њега најме локални чобани за испашу оваца.

Данас је Енгелманов летњиковац пред урушавањем, а објекат никада није био под заштитом државе иако је било неких покушаја да се он заштити као споменик културе.

Фото: Dnevnik.rs

Група грађана из Светићева је својевремено покушала да га реновира, заштити и стави у туристичко-рекреативну функцију, али су им прозори, врата и други потребни материјал покрадени. Из тог покушаја су нови кров и малтерисане фасаде на објекту, али се ту застало па је кроз неколико година И то што је тада урађено потпуно пропало…

На степеништу испред улаза у дворац затекли смо рундавог пса који као да још увек чува стражу и изгледа једини брине о објекту. За здравље наше новинарске екипе се међутим забринуо локални чобан, који нам је из даљине довикнуо да не покушавамо да уђемо у дворац јер се руше делови крова и таванице, те да није безбедно приближавати се и улазити унутра.

Осим кратке легенде о Енгелмановог благу које је наводно закопано негде у парку око дворца када је морао да га напусти, чобан нам је испричао да су у пар наврата долазили наследници чувеног велепоседника и да се прича да ће им земља и летњиковац бити враћени…

Н.Перковић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине)

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести