ЕВО КОЈИХ 12 навика откривају ДА СТЕ ОДРАСЛИ У СИРОМАШНОЈ ПОРОДИЦИ Ово нам остаје цео живот ДУБОКО у сећању

„Најлакши начин да своју децу научите о вредности новца јесте да га немате“, написала је Кетрин Вајтхорн, британска новинарка, списатељица и колумнисткиња.
a
Фото: Pexels, ilustracija

Чак иако су ваши родитељи имали краткотрајне финансијске проблеме, многима сећање на овај период остаје урезано дубоко у памћењу.

Доносимо вам 12 навика особе одрасле у сиромашној породици:

1. Стална брига о храни или нездрав однос према храни

Особе које нису имале хране у изобиљу, у одраслом периоду ће патити или од гојазности или од фобије да им никад неће бити довољно хране. Такви људи обично једу све из тањира (јер им је у мозгу урезана чињеница да можда сутра неће имати шта да једу) или остатке од ручка једу неколико наредних дана. Ништа се не баца.

2. Одлагање „велике“ куповине

Особе које су се бориле са лошом финансијском ситуацијом или су одрасле у таквој породици служе се правилом „одложене куповине“. То подразумева да се дуго разматра о куповини чак и неопходног апарата за кућу или нечег што захтева већи новчани издатак.

„Једном сам купио телевизор који је имао разумну цену, али у том моменту ми није био неопходан. Неколико дана сам га „меркао“ и прерачунавао се, да бих га на крају ипак купио. Пријатељ ме убеђивао да је то добро потрошен новац, али ја сам имао осећај као да сам изгубио нешто, као да сам болестан,“ испричао је један мушкарац за Brightside.

3. Ирационални страх од губитка посла

Овај страх имају само особе које су одрасле у породици која је била на рубу сиромаштва. У таквим породицама се подразумијева да губитак посла значи и то да можда нећете преживјети без примања. Због тога су људи спремни да раде и за „цркавицу“ и да трпе све и свашта, само како не би остали без прихода.

Фото: Pexels, ilustracija

4. Начин на који држите своје ствари

Особе које су одрасле у сиромашним породицама своје ствари попут шољице за кафу, торбе, свеске, телефона итд, држе чврсто целом шаком, веома близу себе, као да ће им неко отети оно што им припада. Продавци и менаџери, на основу говора тела могу да закључе у каквој сте породици одрасли.

5. Верују у чуда

Људи који су одрасли у сиромашној породици верују да ће можда добити у играма на срећу. Стога се надају, моле се и често играју лото и сличне игре. Они који су одрасли у имућнијим породицама, немају такав однос према чуду.

Фото: Pexels, ilustracija

6. Све раде сами

Особа која је одрасла у сиромашнијој породици добро зна да ради много различитих ствари: ситне поправке по кући, шишање, фарбање, кување, шивење итд. Они који су одрасли у имућнијој породици, такве ствари никад нису имали прилике да раде.

 

„Када сам се оженио питао сам супругу где нам стоји игла и конац. „За шта ће ти то?“ питала ме, „Да закрпим чарапе,“ рекао сам. „Баци то и не срамоти се,“ рекла је. Она је одрасла у богатој породици за разлику од мене. Било ме је срамота да јој испричам како знам да залепим и ципелу,“ испричао је један мушкарац.

7. Ништа се не баца

Људи који знају како је тешко зарадити новац и купити нешто, ништа не бацају. Изношену одећу не бацају него је носе по кући, када се истроши, носе је на село и по њиви, а када није ни за рад у башти, онда је исеку и тим крпама бришу прашину.

8. Троше време уместо новца

Један од најизразитијих карактеристика сиромаштва је мишљење да је новац вреднији од времена. Као резултат, људи се смрзавају на аутобуским стајалиштима уместо да позову такси. Сатима кувају уместо да поруче храну из ресторана итд.

Фото: Pexels, ilustracija

9. Паника на каси у продавници

Никако не могу да се реше страха од тога да неће имати довољно новца да плате рачун на каси. Иако имају довољно новца на банковном рачуну, стрес због тога да ли ће им трансакција бити одбијена увек постоји.

10. Плаћање на рате

Страх од тога шта ће донети будућност, већину људи тера да плаћају на рате, па чак и ако их на крају то скупље кошта. Износ подељен на рате некако им изгледа мање застрашујуће.

11. Лече се сами

За њих је новац вреднији од здравља, па су у стању да месецима не оду на хитан стоматолошки преглед. Све што могу да залече „народним лековима“ они то тако лече, само да не би дали новац и отишли код доктора.

12. Немогућност прихватања поклона

Стално су на опрезу. Осећају се као да некоме нешто дугују и када им неко нешто поклони, мисле да то има скривени мотив.

Крстарица

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести