Европски градови уводе строже прописе за електро тротинете 

ПАРИЗ, БРИСЕЛ: Париз је решио да ограничи број електричних тротинета, а Белгија и Немачка уводе строже прописе за њих због ометања пешака.
e
Фото: pixabay.com

Електрични тротинети су на препад освојили Европу и остатак планете, али је, како наводи "Политико", сада томе дошао крај.

Наиме, након великог броја незгода које су изазвали корисници електричних тротинета и, како се наводи, гужви и небезбедности коју стварају на тротоарима, европски градови су одлучили да драстично пооштре прописе.

Тако само у Бриселу послује шест специјализованих компанија за изнајмљивање електричних тротинета с укупном флотом од 7.000 возила, али од септембра ће бити строго ограничена места на којима ће бити дозвољено њихово паркирање, а следе и друга ограничења.

Привлачност тих возила као алтернативног превозног средства ослања се на то што корисници који их изнајмљују могу да их нађу увек када су им потребна, а што често доводи до превеликог броја тротинета који преграђују тротоаре и на разне друге начине ометају пешаке. Тако је, рецимо, и градоначелница Париза Ан Идалго маја ове године затражила да се ограничи број тротинета у граду и затражила од компанија које се баве њиховим изнајмљивањем да напусте престоницу Француске.

Како наводи "Политико", изгледа да тротинети обесхрабрују људе да користе еколошки прихватљивије начине кретања, па и јавни превоз. Тако је у недавној анкети чак 44 одсто испитаника рекло да им електрични тротинет замењује ходање, а 30 одсто би јавни превоз користило ако не би било тротинета.

Забележене су и несреће са овим возилима, а прва од њих са смртним исходом догодила се у мају у Бриселу, а у јуну је један 25-годишњак изгубио живот у судару с камионом. Фаталан сусрет с камионом имала је и једна популарна млада британска ТВ водитељка. Испоставило се да она уопште није знала саобраћајне прописе, преноси Ало.рс.

Након серије несрећа у којима су учествовали тротинети широм Европе, у шведском граду Хелсингборгу су истог поподнева после погибије једног корисника тротинета, пословног човека на паузи за ручак, избиле демонстрације са захтевом да се сви тротинети свуда забране.

Прошле недеље повређен је седмогодишњи дечак у Београду када је на њега, испред зграде у којој живи, налетела особа на електричном тротинету. Поводом све већег броја несрећа ускоро би и изменама Закона о безбедности саобраћаја требало да се регулише и област поменутих тротинета, а неки од предлога су да се уведе обавезно ношење кациге, искључиво кретање бициклистичком стазом итд.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести