Фејсбук, Гугл и Твитер запретили Хонг Конгу укидањем услуга

ЊУЈОРК: Амерички технолошки гиганти Фејсбик, Алфабетов Гугл и Твитер приватно су упозорили владу Хонг Конга да могу укинути своје сервисе у том граду ако власти наставе са планираним изменама кривичног закона о заштити података, објавио је данас Вол Стрит Журнал.
e
Фото: pixabay.com

Измене закона би могле да учине технолошке компаније одговорним за злонамерно дељење информација појединаца на мрежи, додаје лист, а преноси Ројтерс.

У писму које је послало једно удружење ове индустрије, а чије су чланице и поменути интернет дивови, наводи се да су компаније забринуте да би планирани прописи за решавање проблема "доксинга" могли да доведу њихове запослене у ризик од кривичних истрага или кривичног гоњења због онога што корисници објављују на мрежи, пише ЊСЈ.

Доксинг је радња којом се на мрежи откривају лични подаци људи, као што су њихова стварна имена, кућне адресе или радно место без дозволе корисника.

Фејсбук, Гугл и Твитер нису одмах одговорили на Ројтерсов захтев за коментаром.

Хонгконшка Канцеларија за уставна питања је у мају предложила измене градских закона о заштити података наводећи да је то потребно за борбу против доксинга - праксе која је била распрострањена током протеста у овом граду 2019. године, додаје Вол Стрит Журнал.

Према њујоршком пословном листу, писмо датирано 25. јуна послала је хонгкошкој влади Азијска интернет коалиција са седиштем у Сингапуру.

„Једини начин за технолошке компаније да избегну ове санкције био би да се уздрже од улагања и нуђења услуга у Хонг Конгу“, пренео је Журнал, цитирајући писмо.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести