Фејсбук каже да неће уклањати постове политичара који крше правила

Највећа друштвена мрежа данас је појаснила правила о садржају који објављују политичари рекавши да "није улога Фејсбука да интервенише када политичари говоре".
facebook
Фото: Tanjug (AP Photo/Jenny Kane, File)

Из Фејсбука додају како се још увијек могу уклонити постови политичара чији садржај може довести до стварног насиља и штете.

Сличну политику има и Твитер, а темељи се на претходним правилима Фејсбука о вијестима и провјери чињеница. Међутим, Фејсбук наглашава да жели остати даље од политичких спорова, нарочито пред предсједничке изборе у САД-у 2020. године.

"Ако неко нешто изјави или подијели пост који крши наше стандарде у некој заједници, и даље ћемо га задржати на нашој платформи ако вјерујемо да је од јавног интереса да се види тај пост. Од сада ћемо говор политичара третирати као садржај који је информативан и који би, према правилу, требало да се види и чује", рекао је Ник Клег, вођа комуникације на Фејсбуку и бивши потпредсједник Велике Британије.

Постоје двије изнимке у овом случају. Плаћене рекламе и даље морају слиједити смјернице Фејсбука, а говор који подстиче на насиље није прихватљив ни у којем случају.

Међутим, рећи да нешто може довести до насиља прилично је нејасно, а Клег у свом говору није дефинисао политичаре. На темељу овог описа Фејсбук би могао одабрати уклањање само директних пријетњи према одређеној особи те заштитити било кога ко се изјасни као политички кандидат на било којем нивоу власти.

Клег је истакао како смо сви на Фејсбуку прваци слободног говора и бранимо га упркос покушајима других да га ограниче.

Како каже, цензура или гушење политичког дискурса било би у супротности с оним што је уствари Фејсбук.

(klix.ba)

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести