Холандска министарка против играчака које “потврђују родну улогу“

ХАГ: Холандска министарка образовања, културе и науке Ингрид ван Енгелсховен тражи да се престане са производњом и продајом играчака за децу које потврђују друштвено наметнуту "родну улогу", објавила је холандска телевизија НОС.
e
Фото: pixabay.com

Министарка је упутила позив фабрикантима дечијих играчака да критички погледају своје производе.

Ова иницијатива холандске министарке уследила је у тренутку када је у Француској на снагу ступила нова политика по којој играчке за децу морају бити родно неутралне.

Тако ће из француских продавница играчака нестати посебна одељења за дечаке и девојчице, а уводи се и забрана одвојеног рекламирање играчака за девојчице или дечаке.

Поред тога, од следеће године продавци не смеју да питају купце за пол детета коме је играчка намењена.

Најављени планови холандске министарке Ван Енгелсховен имају за циљ борбу против стереотипа и предрасуда јер, како је навела, и у Холандији су широм заступљење рекламе за играчке за децу које се заснивају на стереотипима о родним улогама, попут брижних девојчица и предузимљивих дечака спремних за авантуру.

Холандско Министарство образовања, културе и науке већ води разговоре са издавачима о престанку употребе стереотипа у школским књигама.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести