КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ Најезда скакаваца уништава Африку

ЊУЈОРК: Поплаве, суше, топлије време и инвазија пустињских скакаваца су последица климатских промена које су јако погодиле Африку, а најгоре тек следи јер ће поједини региони остати без хране, са погоршаним стањем у економији и здравству, пише у данашњем извештају службе Уједињених нација за климатске промене.
d
Фото: pixabay.com

Глад је све већа, а бројне поплаве су допринеле инвазији скакаваца који су уништили на стотине хиљада хектара земље од јануара.

Ни топлије време не помаже - топлије време је корисно за инсекте који још лакше преносе денга грозницу, маларију и жуту грозницу.

Температуре су скочиле на континенту са 1,2 милијарди становника, као и у целом свету, међутим, Африка је посебно рањива на нагле промене, додаје се у Светској метеоролошкој организацији (WМО).

Топле температуре уништавају усеве, приходи падају, а пољопривреда је основа афричке економије.

"До средине 21. века, највећи део пољопривредних усева у Африци ће бити озбиљно угрожено", додаје се у извештају

Очекује се смањење од 13 одсто у западној и централној Африци, 11 одсто у северној и осам посто у источној и јужној Африци, пренео је Ројтерс.

Афричке државе већ имају лоше приходе од пољопривреде и немају адекватан одговор на климатске промене, саопштио је WМО.

Циклонске активности су натерале близу два милиона људи да се иселе из домова, на стотине их је настрадало, а примера ради уништено је пола милиона хектара житарица у Мозамбику, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести