Леонардо ДиКаприо подржао борбу за спас река у БиХ

САРАЈЕВО: Славни глумац Леонардо ДиКаприо и Фондација Роберт Редфорд, познати по залагањима за очување планете, подржали су Коалицију за заштиту река у БиХ у борби за забрану градње малих хидроелектрана и незаконитог искоришћавања река и ресурса у тој земљи.
dikaprio
Фото: Youtube Printscreen

Како је раније најављено, Коалиција за заштиту река у БиХ данас је започела глобалну кампању за спас река у БиХ, а која већ прикупља подршку бораца за заштиту околине из целог света, укључујући и подршку Међународне коалиције организација за заштиту природе.

Тако су ДиКаприо и Редфорд искористили своје друштвене мреже да упозоре на проблем у БиХ и упознају своје пратитеље с кампањом коју је покренула ова коалиција, преноси Клиџ.

"Пустите реке у БиХ да слободно теку. Више од 430 малих хидроелектрана у овој земљи је изграђено, гради се или планира њихова изградња, чиме се уништавају неке од најнетакнутијих и најразноликијих европских река и шума, те преусмерава и загађује вода", наводи се у глобалној кампањи Међународне коалиције организација за заштиту природе.

Бранећи ове реке и околне шуме, локалне заједнице бране своје породице и домове, додају они.

"Уколико влада не усвоји недавну резолуцију о забрани малих хидроенергетских пројеката на рекама у БиХ, хиљаде дивљих река, дивљих животиња које о њима овисе, али и људи ће бити изложени ризику", објављено је на Твитеру.

Коалиција за заштиту река у БиХ захтева од Владе ФБиХ да спречи даљње неконтролисане градње малих хидроелектрана на подручју ФБиХ, али и апелује на одговорне у РС да поступе на исти начин.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести