На Сицилији 48,8 степени, највиша температура у Европи икада

МИЛАНО: У покрајини Сиракуза на Сицилији је измерена температура од 48,8 степени Целзијуса и то је, како се наводи, највиша температура откад постоје метеоролошка мерења на тлу Европе.
s
Фото: pixabay.com

Милански дневник Коријера дела Сера објавио је податке о мерењима Агрометеоролошког информативног сервиса Сицилије (СИАС) у којима се наводи да је данас у 14 часова у градићу Флоридија у покрајини Сиракуза измерена рекордна температура ваздуха од 48,8 степени по Целзијусовој скали.

Досадашњи званични рекорд држала је Атина у којој је 1977. године измерено 48 степени, али је у септрембру 1999. године на Сицилији измерено 48,5 степени, међутим то мерење није званично потврђено као рекордно.

Фото: Tanjug (AP Photo/Salvatore Cavalli)

Ни данашњи рекорд Флоридије још није службено потврђен, јер то морају да учине стручњаци Светске метеоролошке организације. Флоридија и унутрашњост покрајне Сиракузе налазе се на посебном месту које због свог специфичног положаја и географске конформације додатно подиже температуру до највиших вредности.

Само десетак километара од Флоридије температуре су и до 10-12 степени ниже, а стручњаци објашњавају да на врло високе температуре на Сицилији, у централној и јужној Италији, а понекада и на северу, утиче ваздушна струја која стиже из Сахаре.

Црвени метео аларм сутра ће бити на снази у десетак италијанских градова, а у петак у 15.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести