НАЈПОЗНАТИЈЕ НЕМАЧКЕ РАСЕ ПАСА Одлични чувари и заштитници

Немачки овчар је једна од најпознатијих раса паса, не само када је реч о расама које долазе из Немачке, већ на целом свету. Процењује се да их на планети има више од милион и по примерака.
1
Фото: pixabay.com

Немачког овчара или вучјака краси висока интелигенција, храброст, самопоуздање и изразит њух, што га чини идеалним како за полицијску службу, тражење сумњивих ствари на границама, али и за правог породичног пса чувара. Вучјак ће штитити своју породицу без обзира на све и до последњег даха. Готово сваки вучјак може да се дресира, а што се више ради са овом расом, то су послушнији и одани.

Вучјак је прилагодљива раса, зато је своју популарност стекао широм света. За разлику од других раса, као прави чувар не воли много странце, те ће бити идеалан за двориште. Ово није раса за стан, јер му је потребно много активности у току дана. Убраја се у најинтелигентније расе паса, те је чест дружбеник особама са посебним потребама, јер је стабилна раса, одлична како за одрасле, тако и за децу.

Друга најпознатија немачка раса која се може видети у целом свету и која такође слови за одличног чувара је свакако доберман. Било да су му уши кроповане или не, ову расу краси витко тело, елеганција, срчаност и неустрашивост. Доберман ужива да има улогу члана породице коју ће заштитити упркос свему, те не мирише много стране госте уколико се они не понашају добро према њему.

Одличан са децом, ипак не пас за све, већ за оне са карактером и добрим живцима, који ће умети да изађу на крај са његовом тврдоглавом нарави. Овој раси је такође потребно двориште и пуно шетње, јер је изузетно активан и живахан, непрестано у потрази да себе учини заузетим. Одличан радни пас који се брзо и лако може истренирати. Ови пси такође задрже свој немирни млади дух много дуже него друге расе, те му је потребан одлучан власник који ће умети да му постави границе.

Немачка дога спада у највише и најтеже расе паса на свету. Управо због своје величине, често има многе здравствене проблеме, па за разлику од других раса, има краћи животни век. Упркос томе, овај див међу псима је савршен породични пас, као и одличан чувар, што због нарави, а више је при самом погледу на њега странцу делује застрашујуће. Нежан и стрпљив, одан и привржен су карактеристике које одликују ову расу, која у младости уме да буде тврдоглава. Ово је дефинитивно пас који захтева двориште и коју у извесним ситуацијама када жели да заштити власника уме да покаже агресивност. Редовне шетње и истрчавање су обавезне да би пас био срећан и живео дуже.

Фото: pixabay.com

Раса која је све популарнија захваљујући налозима на Инстаграму на којима људи постављају ове животиње у гардероби, а мало њих зна да је заправо из Немачке је померанац. Изразито живахан, привжен власнику, лако учи и васпитава се. Раса је настала у 19.веку и порекло води из пруске покрајине Померанија, по којој је и добио назив. Веома енергичан, али послушан је можда један од разлога зашто је раса у последњих неколико деценија све траженија.

Ова раса је такође избор многих познатих глумаца и певача у Америци. Иако мали, померанац је бучан пас, воли да је пажња усмерена на њега и може сатима да се мази. Може бити разних боја, а најзахтевнији је када је нега длаке у питању, коју је потребно редовно шишати. Овај пас не спада у чуваре, али је свакако једна од најпознатијих немачких раса на планети.

Боксер такође популарни заштитник је још једна радна раса, која је честа и као кућни љубимац. Било да је реч о полицијском послу, раду са особама са посебним потребама или инвалидитетом, чувању стада, доказ је да је реч о раси која се може обучити за више послова. Привржен породици, доброћудан и веран, одличан са децом, јер је пажљив и брижан. Пријатељски настројен према свима, брзо учи нове трикове. Неопходне су му дуге шетње како би имао здраво срце.

Немачки дугодлаки и краткодлаки птичар су такође расе које су се показали као одлични чувари, најпре због свог њуха којим ће намирисати уљеза на километре далеко. Изузетно одани пси, цењени су и као кућни љубимци, воле стално да су у друштву свог власника. Ове расе се лако дресирају, као уосталом и друге немачке расе.

Немачки ловачки теријер је изузетно живахан пас, те његови власници морају бити свесни да ће му бити неопходни сати шетње и истрчавања свакога дана. Ове псе краси пуно енергије и одлични су за игру са децом, јер се никада неће заморити.

Немачки гонич је такође пас са огромном енергијом који се одлично слаже и са другим расама. Као и друге ловачке расе, боље им је у дворишту него у стану, због њихове немирне нарави.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести