НАСА: Земља задржава алармантну количину топлоте

ЛОНДОН: Земљина "енергетска неравнотежа" удвостручила се од 2005. године због задржавања невиђене количине топлоте, и веома је алармантно, саопштила је НАСА.
r
Фото: Pixabay.com

Појам "Енергетска неравнотежа" односи се на разлику између тога колико Земљине атмосфере и површине апсорбује Сунечеву енергију у поређењу са колико "термалног инфрацрвеног зрачења" одбија назад у свемир, пише Гардијан.

Научници су утврдили да постоји енергетска неравнотежа, упоређивањем података сателитских сензора - који прате колико енергије улази и излази из Земљиног система - и података океанских пловака.

Овај систем прикупљања података, који се прошире широм света, омогућава "тачну процену брзине загревања светских океана".

Будући да око 90 одсто вишка енергије иде у океан због неравнотеже, подаци сателитских сензора требало би да одговарају променама температуре у океанима.

''''Два врло независна начина којима се могу сагледати промене у енергетском дисбалансу Земље су заиста у добром споразуму и оба нам показују овај феномен који није само инструментални артефакт'''', рекао је Норман Лоеб, водећи аутор студије.

Повећање емисије гасова стаклене баште задржавају топлоту у Земљиној атмосфери, задржавајући зрачење које би се иначе преселило у свемир. Ово загревање подстиче и друге промене, укључујући отапање леда и снега.

Повећање водене паре и промене облака могу додатно погоршати ово загревање, рекла је НАСА.

Студија је открила да је ово удвостручавање резултат делимично повећања гасова стаклене баште и водене паре, као и смањења облака и леда.

Истраживачи су такође рекли да је "природни" помак у Тихом океану из хладне у топлу фазу вероватно имао значајну улогу у појачавању ове енергетске равнотеже.

Лоеб каже да је вероватно у питању комбинација антропогеног форсирања и унутрашње променљивости , и да током овог периода обоје узрокују загревање што доводи до прилично велике промене у енергетском дисбалансу Земље.

''''Није могуће са сигурношћу предвидети како би могле изгледати наредне деценије за равнотежу енергетског буџета Земље'''', додао је Лоеб.

Студија је утврдила да, уколико се стопа усвајања топлоте не успори, треба очекивати веће промене климе.

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести