Научници предлажу ћутање у метроима због ширења короне

МАДРИД: Научници запослени у Шпанском националном истраживачком савету (ЦСИЦ) препоручују да се у метроу и јавном превозу ћути како би се спречило ширење корона вируса.
r
Фото: pixabay.com

Они су то мишљење образложили тиме да подаци указују да ће се том мером доста смањити ризик од заразе, преноси шпанска Авангардија.

Већ месецима стручњаци из области епидемиологије и аеросола широм света захтевају увођење оштријих мера како би се спречило ширење вируса путем ваздуха, а поред држанај дистанце, хигијене и ношења заштитних маски, препоручује се и проветравање као једна од кључних мера у спречавању ширења вируса.

Истраживачица ЦСИЦ-а Марија Крус Мунгиљон истакла је важност проветравања, али и рекла да је потребно да се поштује још једна мера - ћутање у јавном превозу.

"Било би идеално када би метро иницирао "сталну тишину". Ћутање и добра одговарајућа маска смањују ризик. Уколико причам телефоном или причам гласно јер је бучно у метроу, емитује се 50 пута више аеросола", рекла је Крус Мунгиљонова.

Она је образложила да је ова мера веома важна, јер у метроу не постоји вентилација и да ако неко има вирус а вози се метроом важно је да ваздух буде што мање загађен.

Такође, истиче се и да би та мера требало да се односи и на друге врсте јавног превоза.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести