Нова сорта јабуке у САД у фрижидеру траје до годину дана

ВАШИНГТОН: Нова сорта јабуке под називом Космик крисп, за чије развијање су научницима биле потребне две деценије и која наводно траје до годину дана у фрижидеру, од данас је у продаји у САД.
e
Фото: pixabay.com

Ова америчка сорта јабуке настала је на Државном универзитету Вашингтон још 1997. године. Лансирање чврсте, свеже и сочне јабуке коштало је 10 милиона долара, пренео је портал Кликс.ба.

Тренутно је доступна искључиво у САД, међутим, почетком наредне године стиже и на полице продавница у свету.

Добијена је укрштањем две већ постојеће сорте јабука, како би се створила још слађа, хрскавија и сочнија воћка која, уколико се складишти на одговарајући начин, може остати свежа и до годину дана.

Данас широм Вашингтона расте више од 12 милиона стабала овог дрвета, а воћњаци прекривају око 12.000 хектара. Процењује се да ће узгајивачи од продаје укупно зарадити 30 милиона долара.

Сорта је првенствено била позната као WА38, а назив Kosmic Krisp инспирисан је распршеним ситним белим мрљама по њеној тамноцрвеној кори, која подсећа на ноћно небо.

Најпопуларније сорте јабуке с овог поднебља, Голден Делишес и Ред Делишес, суочиле су се са жестоком конкуренцијом Пинк Леди и Ројал Гала. Јабуке су, иначе, након банана најпродаваније воће у САД.

 

Dragisa
01.12.2019 • 14:05
Americka propaganda !
Zguzvaj pa baci ovu vest.
EUR/RSD 117.4684
Најновије вести