Око 2.000 астероида пресеца Земљину орбиту, али нису опасност

БЕОГРАД: Око две хиљаде астероида тренутно пресецају Земљину орбиту, али ниједан не представља опсаност за нашу планету, каже у разговору за Танјуг астроном Бранко Симоновић
svemir pixabay
Фото: pixabay.com

 Симоновић је ово орекао, дан након што је Астероид 52768 прошао поред Земље на удаљености од око шест милиона километара.

Симоновић појашњава да постоје астероиди који у неком моменту могу да се нађе у исто време на истом месту за Земљом, јер сви заправо круже око Сунца.

"Када се открију овакви астероиди на основу праћења путанских елемената ми утврђујемо како ће изгледати њихово кретање у далекој будућности. На основу тих података ми утврђујемо да ли је могућ судар неког од тих астероида са нашом планетом", објашњава Симоновић.

У овом тренутку постоји две хиљаде астероида који пресецају Земљину орбиту, али ниједан заправо не представља опсаност за нашу планету, наглашава он.

Астероид са који је јуче прошао поред земље био је удаљен 16 пута више него што је наша планета удаљена од Месеца или на 20 светслосних секунди.

"Имали смо и до сада такве пролазе астероида поред Земље који су привлачили пажњу и изазивали катастрофичне текстове у медијима", каже Симоновић.

Према његовим речима пречник астероида који се јуче мимоишао са земљом износи 1,5 до 2 километра.

"Та мера пречника нам је омогућила да га релативно лако посматрамо. Један од највећих радио телескопа на свету Аресибо, послао је свој радио плотун или веома јак радио сигнал према астероиду који је јуче прошао поред Земље. Слично ултразвуку којим посматрамо људске органе, тако и Аресибо након 40 секунди од када пошаље радио сигнал, има слику астероида, само што је у овом случају предмет посматрања удаљен преко 6 милиона километара", наводи он.

Каже да су научници, између осталог, сазнали да је астероид који нас је "промашио" лоптастог облика.

НАСА је уочи проласка астероида 1998 ОР2 објавила да он не представља претњу по нашу планету, али да може много да се научи током проучавања.

Свемирска агенција сматра објекте који пролазе на раздаљини од 48 милиона километара од наше планете објектима "близу Земље".

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести