окоТВоко: Сви меандри ружичастог месеца

Као што је и најавио, власник РТВ Пинк Жељко Митровић, направио је још један заокрет у уређивачкој политици своје медијске куће, поновним окретањем ка производњи домаћег серијског ТВ програма. Тако нас је од понедељка, 7. октобра, дочекала серија “Црвени месец”, рађена по сценарију и у режији Романа Мајетића.
Ivana radoicic Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Ово није први пут да Митровић меандрира кроз ТВ садржај који приказује, а већ смо били сведоци великог заокрета с “позајмљених” страних серија ка домаћој серијској ТВ продукцији која је изнедрила серију “Љубав, навика, паника”, на пример, али и покретање ријалити маније.

И овога пута Митровић пуца на сигурно: у моди су историјске драме, наши гледаоци воле све што нема титл испод груди главних јунака, још ако су глумци који редовно гостују по ток шоу програмима исте телевизије, ето свима лепоте и користи.

Овога пута реч је о љубавној причи, смештеној у Србију у доба после Балканских ратова, непосредно пред нова унутрашња, али и светска превирања. Раскошни костими и романтизовани приказ престоничког живота заиста представљају право освежење у Пинковој сатници, поприлично осиромашеној захваљујући непрекидном напајању из ријалити зденца. Но, како се све теме и људи пре и касније потроше, а Пинк и даље покушава да помири резултате гледаности са очекивањима од телевизије која покушава да овлада и информативом, лагано окретање главе од “Задруге” и скретање пажње на лагану, питку и умивену серију, без насиља, псовки, простаклука и голих груди, показало се као паметан потез. Телевизија Пинк у првим данима приказивања серије забележила је озбиљан пораст гледаности, коначно претичући и традиционално најгледанију Радио телевизију Србије.

Управо ово претицање разлог је великог славља Пинковог власника, вечно заљубљеног у извештаје о гледаности. И заиста, ова серија упала је у ТВ сатницу у право време: серија “Корени” с РТС-а преселила се на кабловску телевизију Нова С, али још нема вести о томе кад ће наставци, слична судбина задесила је и први нови српски кримић “Убице мога оца”, а серија “Ујка” која се сад приказује, није успела да зароби срца наших гледалаца, заслужено. Нема ни “Жигосаних у рекету”, која би требало да почне другу сезону у јануару 2020. године, а друга сезона “Сенки над Балканом” која је на ИМДБ-у оцењена као најбоља српска серија свих времена, заказано је за 11. Новембар. Таман довољно времена да се гледаоци навикну на “Црвени месец” и отворе нови полигон препуцавања између телевизија које претендују на високу гледаност.

Како ће се завршити љубавна прича између официра Николе и Немице Софије, и да ли ће серија успети да одговори на озбиљне захтеве реалног приказа историјских догађаја у то турбулентно време, показаће наредне епизоде. У међувремену, “Задруга” је тихо пребачена на Пинков пеј пакет, део већине основних пакета кабловских дистрибутера, што може да значи и да ће коначно нестати с основног програма ТВ Пинк. То би им, последично, привукло за маркетинг најзанимљивију циљну групу 18-46, и осигурало опстанак у борби за место најгледаније телевизије у Србији.

Осим ако Жељко Митровић не замеандрира у неком десетом правцу.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести