Рестаурира се Тутанкамонов саркофаг први пут од открића

КАИРО: Експерти су започели обнову златног саркофага египатског дечака-краља Тутанкамона по први пут од открића гробнице 1922. године, саопштило је египатско Министарство антиквитета.
t
Фото: Youtube Printscreen

Ковчег и чувена збирка предмета пронађених у Тутанкамоновом гробу требало би да буду централни део новог Гранд египатског музеја (ГЕМ) који ће Египат отворити наредне године у близини пирамида у Гизи.

Министарство је саопштило да је саркофаг довезен пре три дана са југа Египта до музеја на рестаурацију и то први пут од открића гробнице.

"Ковчег је претрпео много штете, укључујући пукотине у златним слојевима гипса и опште лоше стање златних слојева", казао је Еиса Зидан, шеф Одељења за рестаурацију у музеју, те додао да ће рестаурација трајати око осам месеци.

Египат је раније најавио да ће нови музеј званично бити отворен до краја 2020. године. Градња је трајала 15 година, а делимично је финасирао Јапан, .

Гробницу краља 18. династије у Долини краљева у Луксору открио је британски археолог Хауард Картер 1922. године. Гробница је била нетакнута и у склопу ње налазило се око 5.000 артефаката.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести