Сара Јо: Најбитније је да извођач задржи себе

Популарна певачица Сара Јовановић, која се представља као Сара Јо, позната је по добром гласу, пажљиво бираним песмама и озбиљно припремљеним сценским перформансима, али и јединственом стилу који негује и харизми којом плени.
n
Фото: Benny Gaši

Сваком новом песмом ова млада дама успева да помери границе, постављајући нове музичке и сценске стандарде, али исто тако уме и да задржи себе и звук због које ју је публика и заволела пре неколико година, када се појавила на сцени. Како је и сама у једној од својих песама рекла она је „ритам, плес и глас“. Овај стих, рекли бисмо, описује и њу и њену појаву на нашој музичкој сцени јер Сара у својим јавним наступима емитује музику.

Управо једну такву песму, обојену енергичним ритмом, у којој је показала раскошан глас, али и таленат за плес, Сара промовише ових дана. Песму „Кажи ми“ је издала у сред ванредног стања, које није утицало на промоцију и пробој њеног новог хита. Шта више, судећи по томе да песма већ после недељу дана броји неколико милиона прегледа на Јутјубу, изгледа да је певачица и овога пута погодила укус публике. Нову песму представила је и занимљивим видео спотом и захтевном кореографијом, у чему јој је помогао плесач из Словеније Жига Сотлар.

На почетку разговора упитали смо Сару Јо чиме ју је песма „Кажи ми“ купила и да ли је то једна од оних која улази на уши на прво слушање.

– Почетком године смо вредно радили на неколико песама, али смо се на крају одлучили за сингл „Kажи ми“; који је, између осталог, наставак сарадње са продуцентом Николом Kирћански Kеи из „Bassivity“-а. Иза нас су синглови „Немам времена за то”, „Без сна” и „Мили, мили”. С обзиром на то да сам се заситила агресивнијег приступа у песмама, пожелела сам да овог пута пружамо публици потпуно другачији вајб - лаган и нежан, а у исто време упечатљив и сензуалан – каже на почетку интервјуа за „Дневников“ ТВ магазин певачица Сара Јо.

Ваши видео материјали за сваку песму сада су већ препознатљиви, а овога пута нам у споту доносите две врло другачије Саре. Kоја је била идеја овог једноставног, а у исто време необичног спота?

– Увек волим прво да дам неку своју основу и замисао, па да се онда та референца гради заједно са осталим члановима тима. Савршено функционишем годинама са истом екипом људи, те се подразумева да постоји велико поверење и разумевање. Чим смо завршили први костур песме знала сам са сигурношћу две ствари: прва, да ће прича и однос двоје главних улога бити приказани кроз кореографију; друга, да последњи део песме где се знатно мења атмосфера мора да прати огромна естетска промена, како би допринела том ефекту „шока“. То је нека основа коју смо сарадници и ја данима градили заједно све док нисмо нашли и савршену локацију, веровали или не, у библиотеци Машинског факултета.

Фото: Benny Gaši

Врло рано сте одлучили да се бавите музиком која није толикокомерацијална, мада је у међувремену музички стил који негујете постао тренд. Да ли је сада лакше?

– Нормално је да музичка сцена пролази кроз разне фазе, да се дешавају фузије жанрова, као и да постоје доминантнији стилски „таласи“. У свему томе је најбитније да извођач задржи себе и свој фазон и да никако не поклекне трендовима ако су, наравно, нешто што им не прија и не лежи. Једино ће на тај начин градити здраву музичку причу и привући ће публику која ће му бити верна на дуже стазе.

Песму „Кажи ми“ поклонили сте публици у врло деликатном тренутку и то уз јединствену промоцију на Инстаграм профилу. Kолико вам је новонастала ситуација пореметила пословне планове?

– Нови сингл „Kажи ми“ снимљен је још почетком године, спот у фебруару, а представљање је било у плану за март. С обзиром на новонасталу ситуацију сматрали смо да би у том тренутку фокус требало искључиво да буде на томе и да је главни циљ подизање свести о проблему како би последице биле мање фаталне. Било нам је јасно да ће у неком тренутку људима бити прекопотребан садржај забавног карактера и да би вероватно имало контраефекат причати и бавити се само короном, па смо само одложили објављивање сингла и сачекали прикладнији моменат за тако нешто. Надам се да ће им пружити неки вид забаве, да ће их покренути и да ће заживети чак у овим условима.

Неколицина ваших колега апеловала је на грађане да поштују прописане мера током пандемије коронавируса, а ви сте једна од ретких која је снимила и посебан видео о томе. Kолико је важно да јавне личности подигну свест о овом проблему?

– Јако је важно. Посебно у оваквим тренуцима познате личности би требало да на позитиван начин искористе своју популарност и утицај. Што се више прича о томе све више људи је информисано, подиже се свест о озбиљности ситуације и самим тим последице могу бити мање фаталне.

У чему проналазите ведрину од почетка пандемије коронавируса код нас?

– То су свакако неке уобичајене ствари попут разговора са породицом, пријатељима, у шетњи са мојим псом Нором у дозвољено време. Више него икада провела сам време гледајући криминалистичке серије на „Нетфликсу“ (смех).

Шта вам је то недостајало, а тек сада, када проводите време код куће, то и схватате и да ли ћете овај период генерално искористити за рад на себи и завршавање свих неиспуњених обавеза?

– Мислим да се итекако може искористити паметно ова изолација и истински уживати у њој. У последње време смо пречесто констатовали да живимо пребрз, донекле сулуд темпо - стално се негде журило, током једног дана се није све постизало и много ствари и интересовања се жртвовало. Сада нам је дата прилика, додуше на доста груб начин, да све стопирамо, да се одморимо, прочистимо мисли, посветимо се себи, научимо и сазнамо неке нове ствари, урадимо оно што смо одлагали и утврдимо шта су нам приоритети. Са друге стране, људи не треба да буду под притиском да нешто морају да ураде или одлуче, једноставно, радите ствари које вам пријају и које ће учинити да се осећате боље

Владимир Бијелић


Сазревање пред камерама може бити болно

Са ове тачке гледишта, јесте ли разумели свет којем желите да се прикључите када сте улазили у овај посао?

– Нико не може да те припреми на све што овај посао доноси. Kолико год да је присутна велика жар према музици и одлучност да се бавиш тиме сваки дан је тест јер си пре свега под константним притиском, у разним облицима и све је некако предимензионирано. Јако брзо схватиш да је потребно много више од талента и да су сналажљивост и истрајност једне од кључних ставки. Али исто тако, самим тим што се сусрећеш са разним ситуацијама, верујем много разноврснијим него да се нисам бавила овим послом, као и што упознајеш много више људи на дневном нивоу, имаш прилику да реалније сагледаш одређене своје особине, да се брже суочиш са својим манама и освестиш по питању многих ствари. Иако тај процес сазревања испред камера уме да буде болан и често неправедан, схватиш да је све то једно вредно искуство које ти неће само значити у послу, већ и у приватном животу.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести