Српски” певачи” грмели на загребачком Рујанфесту

ЗАГРЕБ: Упркос неким покушајима хрватских десничарских удружења и удружења ветерана да организатор забрани учешће српских естрадних звезда на овогодишњем загребачком "Рујанфесту", то се није догодило, а фолкерка Сека Алексић је наступ започела поруком: "Свашта су људи писали, али музика и љубав немају границе".
1
Фото: Youtube Printscreen

Према писању загребачког Јутарњег листа, ову манифестацију, која је започела у петак и трахаће до наредног викенда, посетиће више од 100.000 посетилаца, а на репертоару су, како наводи, углавном биле "цајке", хрватски назив за фолк.

Од српских певача, главне звезде и добродошли на овој манифестацији били су до сада Жељко Јоксимовић, Сека Алексић и Мирослав Илић, а до краја седмице очекује се и наступ Момчила Бајагића Бајаге и Инструктора.

Заједница удружења ратних војних инвалида (ХВИДРА), наиме, тражила је забрану наступа српских певача, а реаговали су и позивом на бојкот фестивала и њиховог наступа.

У образложењу таквог захтева је стајало да су они згрожени "гнусним одабиром извођача".

Ове године фестивал је одржан под мотом "Помери своје границе забаве", самом отварајну, у петак, је присуствовало, према проценама Јутарњег, 30.000 људи, нешто мање их је, кажу било у суботу.

Међу посетиоцима су виђени од пензионера до младе генерације и основаца.

На загребачком Бундеку је постављено више бина, а гастрономска понуда се простирала на чак 2.500 квадратних метара.

Јутарњи пише да је атмосферу додатно подгрејао, "увек омиљени и добро дочекани", Жељко Јоксимовић, а забаве, кажу, није недостајало ни на наступу фолкера Дејана Матића, чији је брат Саша крајем прошле године два пута распродао загребачку Арену.

У суботу је наступио Мирослав Илић, којег овај лист назива народњачком легендом и турбо-фолк певачица Сека Алексић, којој је публика између песама скандирала "Секо, ми те волимо!", а она им је узвратила на исти начин.

Наводе да Сека није ни морала да пева, јер је 20.000 људи то чинило уместо ње.

Свој концерт српка фолкерка је започела речима: "Свашта су људи писали, али музика и љубав немају границе".

Мирославу Илићу, коме ово није био први наступ на Бундеку, изјавио је да се осећа као код куће и да је публика била предивна.

На питање да коментарише захтеве ХВИДРЕ, Мирослав је рекао да не мже то да коментарише, јер је реч о држави која је сусед оној из које долази. Не крије, каже, да Хрватску воли, јер у њој има пуно пријатеља.

Додао је да му је жао због свега што се догађало уочи фестивала, али и да верује да ће време учинити своје.

Загребачки Рујанфест наставља се у четвртак, наступима фолк-трап сензација Сениде и Цобија, а до краја викенда у плану је наступ Министарки, Петра Граша, Бајаге и Инструктора, Иване Банфић…

Јутарњи напомиње да, ако је пре овогодишњег Рујанфеста уопште постојала дилема у вези са наступом појединих певача, више је не би требало бити, јер је фолк дубоко интегрисан у хрватски мејнстрим, независно од тога шта ко мисли.

"Бунити се против тога или тражити забране било би исто што и згражавати се над амбијенталном музиком у лифтовима и шопинг-центрима", закључио је Јутарњи.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести