ВАЊА БОКУН ПОПОВИЋ Стварање шампиона

Спорт је тражио све од мене – и време и физичко и ментално улагање, а узвратио ми стоструко! Захваљујући ватерполу завршила сам колеџ у Америци, упознала супруга, венчану куму и стекла пријатеље за цео живот.
Vanja Bokun Popović sa suprugom vaterpolistom Nikolom Popovićem  Foto: privatna arhiva
Фото: Вања Бокун Поповић са супругом ватерполистом Николом Поповићем  Фото: приватна архива

Кроз живот корачам у знању и пракси да се у правој љубави дајемо цели, а да су резултати само природна последица тог процеса

Већ другу годину за редом у Врњачкој Бањи се организује камп „Number one“ (број један) за спортове у води, пре свега ватерполо, пливање и синхроно пливање за дечаке и девојчице од 7 до 16 година. Међу звездама ватерполо спорта које раде с децом као што су Никола и Немања Рађен, Игор Милановић, Дејан Савић, Никола Поповић, Марко Пантовић, Диана Тимотијевић, а поред шампионке Русије и тренера за синхроно пливање Анастасије Кхолод нашла се и психолог и педагог Вања Бокун Поповић, докторски кандидат из области психологије, међународни ментор, тренер и аутор из области напредне психологије. Она спортистима овог кампа преноси алате и технике које им помажу да знање стечено од великана примене и понесу са собом. С Вањом причамо о активности која нас мења заувек – спорту.

- Спорт је у мени пробудио исконску жељу за стварањем, усавршавањем и пробијањем личних граница. Страст и посвећеност коју спортиста осећа према вољеној дисциплини тешко може да се пореди са било којом другом емоцијом. Спорт је тражио све од мене – и време и физичко и ментално улагање, а узвратио ми стоструко! Захваљујући ватерполу завршила сам колеџ у Америци, упознала супруга, венчану куму и стекла пријатеље за цео живот. Кроз живот корачам у знању и пракси да се у правој љубави дајемо цели, а да су резултати само природна последица тог процеса. Управо то је оно што у кампу водених спортова Number one на челу са Николом Рађеном преносимо на младе спортисте.

Фото: Будући шампиони  Фото: приватна архива

Познато је да за шампионске резултате није заслужна само физичка спрема него психолошка припремљеност спортисте. Колико је важно да се са младим спортистима ради на овај начин?

- Живимо у златној ери рада на себи, када се све више пажње обраћа на целовиту слику о људском постојању. Схватамо да су мисли нераздвојиве од емоција, а да су телесни процеси огледало унутрашњег стања особе. Када спортисти науче праву природу својих емоција, онда појмови као шту су трема, дисциплина, фокус и поштовање постану кључни квалитети за усавршавање како на терену тако и у животу. Суштина нашег рада са спортистима јесте да им се кроз шампионске примере и елитни тренинг омогући да науче вештине које их чине квалитетним људима на дуге стазе, а то не иде без интензивне психолошке припреме.

Колико су деца мотивисанија када прави шампиони раде с њима?

- Само присуство правог шампиона је посебно, јер се начин на који мисли и опходи према раду разликује од других људи. Била сам сведок када редовни гост кампа, српски трофејни репрезентативац Душко Пијетловић у пет минута рада у води са младим ватерполистима покрене њихов фокус тако да они на лицу места усвајају нове покрете. Само можете да замислите шта се деси када је Никола Рађен са њима на сваком тренингу, радионици и тимском оброку.

Како то прихватају млади спортисти и колико разумеју важност психолошког начина припреме?

- Млађим спортистима много значи да покажу напредак, јер им је најбитнија похвала тренера и урадиће сваки задатак који им се зада. Код старијих фокус је на усавршавању знања која имају како би се боље сналазили у утакмици. Да би остварили надоградњу тренери очекују дисциплину, зашто су понекада директни у опхођењу да би пробили емотивне и психичке баријере тако да играче њихове сопствене реакције не коче. Из праксе видим да оно што их највише мотивише јесте када практичне менталне вежбе дају резултате у игри. Рецимо, спортисти науче да користе дах како би превазишли умор на тренингу, а затим то употребе у одлучујућем моменту у утакмици и засијају. Сутрадан се врате захвални, фокусирани и жељни новог знања.

Фото: Камп у Врњачкој Бањи: сабудућим шампионима се ради и на сувом... Фото: приватна архива

На који начин ви радите с њима? Како се стварају шампиони?

- Део сам шампионског тренерског тима који одликује дубока синергија, поштовање и јединство. Заједно чинимо целину у којој нема издвајања и којој је једини циљ да врхунска знања и искуство пренесе на младе спортисте. Развили смо систем кроз који свакодневно пратимо развој и жеље целовите личности сваког учесника кампа. Као резултат тога ти млади људе знају које есенцијалне квалитете личности и физичког улагања сам живот тражи од њих како би били Number one (број један) у свему што раде.

Шта је оно што је најважније у оваквом раду?

- Најважније је да особа од ауторитета – тренер, психолог - има страст према спорту и неопходно знање како би могла да препозна прави тренутак за интервенцију. Са правим знањем формирају се тимски дух и припадност, а онда група служи појединцу као што појединац служи групи. Грешке се замењују „повратним информацијама”, трачеви тимским дискусијама, моменти емотивне слабости групном подршком, кривица одговорношћу. Као резултат тога добијамо људе који знају да управљају својим емоцијама, умом и срцем за добробит целог друштва.

Каква су вам досадашња искуства?

- Довољно је рећи да од 200 спортиста у кампу, ове године скоро 80 одсто чине деца која су са нама била и лане, без обзира на то са којег географског меридијана долазе. Не само родитељи, него и тренери, већ сада питају који су датуми заказани за камп следеће године како би испланирали наредни долазак. Годишњи одмори се померају, посете фамилији отказују, целе недеље у планеру блокирају се за „следећи јули.“  Лично сврставам своје искуство у кампу у једно од најлепших у животу, јер се све што волим и чему се дајем налази на једном месту. Нема дана да се са неким од колега не нашалим – „где би нам крај био да нам је ово било доступно у детињству?“

Фото: ... и у води Фото: приватна архива

Камп је интернационалан. Какве утиске носе деца из страних земаља?

- Искуства спортиста из страних земаља су разнолика, али сва имају заједничку црту – да пажња тренера коју су добили код нас не може да се пореди са њиховим дотадашњим искуством. Осетили су дисциплину шампионског тренинга, атмосферу шампионског тима и поделили искуство са пријатељима из разних делова света. Оно што је најважније, доживели су да их спортисти светског калибра погледају озбиљно и поклоне им пуну пажњу, очекујући да се покажу у пуном потенцијалу. То су искуства која се носе цео живот.

За камп сте одабрали Врњачку Бању, зашто баш ову дестинацију?

- Врњачка Бања је драгуљ Србије, којег поред природног богатства краси и богати културни садржај. Смештени смо на самом шеталишту, где је довољно да спортисти без пуно замарања и лутања искусе чари овог топлог града и постану његови амбасадори у свету. Мало се зна да је један од првих олимпијских базена подигнут баш овде, те да Врњачка Бања има дугу спортску традицију. Укратко, условима за рад и уживање које нам је локална самоуправа омогућила тешко може да се парира.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести