Најамоћнији пасоши на свету азијски, Србија на 41. месту

АТЛАНТА: На најновијој "Хенли енд партнерс" листи најмоћнијих пасоша, која се сматра најмеродавнијом на свету, прво место деле Јапана и Сингапур, док се Србија налази на 41. месту.
pasosi, pixabay
Фото: Pixabay

Док грађани Јапан и Сингапура без визе могу да отпутују у 189 земаља света, грађани Србије могу да путују у 131 земљу или да визу добију по доласку.

Од земаља у региону најбоље је котирана Словенија која се налази на 10. месту и чији грађани могу да путују без визе у 179 земаља, а за њом следи Хрватска на 20. месту (167 земаља).

Иза Србије су Северна Македонија на 46 месту (123 земаља), Црна Гора на 47 (122), Босна и Херцеговина на 51. месту (116 земаља), Албанија на 52 (113) месту.

Међу првих 10 места су Јужна Кореја, Финска, Данска, Немачка, Италија, Луксембург, као и Француска, Шпанија, Шведска, Велика Британија, САД, Белгија, Канада, Грчка, Ирска и Норвешка.

Први пут за 14 година колико ова компанија прави листу, Уједињени Арапски Емирати су ушли у првих 20.

На последњем месту је Авганистан, мада међу најслабије пасоше спадају и пасоши Ирака, Сирије, Пакистана, Сомалије, Јемена, Либије, Палестине, Непала, Бангладеша, Ирана, Судана, Еритреје и Северне Кореје.

Како се наводи на сајту "Хенли енд партнерс", резултати листе засновани су на подацима Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (ИАТА), која одржава највећу и најпрецизнију базу о путним информацијама на свету.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести